Skammen är inte din – Anicia Sundström Eriksson

Första meningen:

Stigmatiseringen kring psykisk ohälsa är väldigt utbredd i samhället.

Baksidestext (taget från Adlibris.se): 

Skammen är inte din, inte skulden heller.

Denna bok är en resa via dikt och prosa om att bli hel som människa, en resa mot ett psykiskt tillfrisknande. Det innebär att du får följa med i upp- och nedgångarna och ta del av det allra smärtsammaste men även det allra finaste.

Det är så viktigt att försöka få bort skammen kring psykisk ohälsa och hjälpa människor att känna sig mindre ensamma, för vi är inte ensamma. Det börjar nog mycket med att vi vågar prata om våra egna erfarenheter, som andra kan känna igen sig i. Ett annat utbrett problem är våld mot kvinnor, däribland sexuella övergrepp. Även där finns en enorm skam och skuld bland de utsatta, inte sällan från samhället men även från den utsatta själv. Vi lär oss från barnsben hur vi ska göra för att undvika att bli våldtagna, att bli ofredade.

Men skulden ligger aldrig hos oss. Nu vill jag göra allt i min makt för att hjälpa, och jag börjar genom att klä av mig skydds­kläderna och berättar om mitt mörker. Om de allra djupaste och råaste känslorna, tankarna och reaktionerna efter trauma. Skammen är inte vår, inte skulden heller.

Kommentar:

Ett hål i magen och ett blödande hjärta. Rakt igenom läsningen. Det påverkar mig enormt att läsa den här boken, så pass att jag måste ta många pauser medan jag antingen har tårar i ögonen, muttrar argt på världen eller vill gå och hämta mina barn, krama om dem och aldrig släppa dem i närheten av andra människor igen.

Det här är starkt. Uppdelat i tre delar där två osar av förtvivlan och hopplöshet, går lite mer mot styrka och klarhet för att komma till den tredje delen, som fortfarande är ganska mörk och dyster bitvis men som genomsyras av en större livsvilja, en större styrka, ett gladare jag.

Att en människa ska behöva uppleva så hemska saker, i så unga år. Jag ville bara hitta 11-åriga Anicia och krama henne (om hon ville), säga att det kanske inte blir bättre eller lättare, men förhoppningsvis mer hanterbart. Jag ville hitta den våldtagna Anicia och slåss för henne, med henne, skrika för henne tills jag blev blå. Precis som jag kommer göra för mina barn i alla orättvisor och hemskheter de kanske tvingas möta.

Det är en oerhört viktig bok, en för att hjälpa till att ta bort stigmatiseringen kring psykisk ohälsa, och för att se hur någon som varit med om övergrepp kan reagera. Det är också en oerhört modig bok, för här är det råa, äkta känslor vi möter. Det är inte inlindat, det är inte förskönat. Det är som det är, det är äkta.

Jag gillar att Anicia har blandat lyrik med längre texter, det gör att det är lättare att ta till sig och bearbeta som läsare, och det blir inte så tungt. Det gör också att jag tror att den kanske passar lite bättre som ”vanlig” bok än e-bok. Det är en bok som passar för att kunna slå upp och läsa ur ibland, men kanske inte nödvändigtvis från pärm till pärm varje gång. Språket är väldigt passande för typen av text Anicia har skrivit och slår mig i magen gång på gång.

Betyg: 4/5


screenshot_20190629-074152_google play books4004110979277566811..jpg

Titel: Skammen är inte din : Om pysisk ohälsa och vägen mot helande 
Författare: Anicia Sundström Eriksson
Omslagsillustratör: Anicia Sundström Eriksson
Format: E-bok
Förlag:  Ebes förlag
ISBN: 
  978-91-88187-45-1
Antal sidor: 77
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon (Cdon – kartonnage)

 

 

 

En reaktion till “Skammen är inte din – Anicia Sundström Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.