En droppe i rymden – Lisa Rodebrand

Första meningen:

Varför rymdskeppet skulle slå ner mitt i militärstationens odlingar var en gåta, men vem brydde sig?

Baksidestext: 

Varför rymdskeppet slår ned mitt i militärstationens odlingar är en gåta, men vem bryr sig? De har väl navigerat fel helt enkelt. Dito hatar när hans far skickar ut honom på meningslösa uppdrag för att hålla honom sysselsatt. Farsan tror visst att militärdisciplin ska göra sonen gott, men Dito har aldrig någonsin följt order och han tänker inte börja nu.

Flickan i rymdskeppet är söt men verkar hysterisk. Den mystiske pojken är beväpnad. Piloten, som de säger är deras morbror, liknar ingen av dem. Främlingarna är kolonister, ett fredligt och harmlöst folk, men Dito anar att allt inte står rätt till med besättningen. Vilka är de egentligen och vad gör de här?

Kommentar:

Det här är en fartfylld berättelse från start där ungdomar har huvudrollerna och lyckas lösa väldigt mycket problem. Jag gillar att händelserna utspelar sig i vår del av universum, annars brukar det många gånger bli så löskopplat från mig. Här finns jorden med, även om den aldrig besöks men har ändå en väldigt central roll.

Det här är en fristående del till Revolt, men om man inte har läst första delen, eller om det är väldigt länge sedan, kan man ändå hänga med i En droppe i rymden utan problem. Jag tycker dessutom att det faktiskt inte spelar någon större roll i vilken ordning man läser böckerna, det kan vara lika spännande att läsa Revolt efter att ha läst En droppe i rymden för att se vad som leder fram till bok två.

Det är en ganska omfattande personregister i boken och i vissa fall blir det förvirrande för mig när de byter namn med varandra och kallar varandra för olika saker, speciellt om jag inte har hållit i läsningen. Däremot gillar jag de tre huvudpersonerna – Dito, Caroline och André. De är alla väl genomarbetade och roliga att följa. De olika fienderna känns också väldigt genomtänkta i sina karaktärsdrag. Vem vill möta monster som kan ta sig in i ens medvetande?

Språket passar för genre och ålder, jag tänker också att boken passar bra för den målgrupp den har (12–15 år) men att även äldre läsare kan ha stort nöje av den här boken. Om man inte är så van vid sci-fi-berättelser kan jag tänka mig att det här kan vara en ganska bra mjukstart.

Betyg: 3/5


20180728_1856266662041067463047679.jpg

Titel: En droppe i rymden
Författare: Lisa Rodebrand
Omslagsillustratör: Marcus Österström
Format: Pocket
Förlag:  Fantasi-förlaget
ISBN: 
  978-91-981602-3-9
Ålder: 12–15
Antal sidor: 362
Språk: Svenska 
Utgiven: 2015

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

*
Läs också:
Recension av Revolt

 

 

 

En reaktion till “En droppe i rymden – Lisa Rodebrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.