Tvåhjärtat – Marija Fischer Odén

Första meningen:

Ett blekt ljus hade börjat leta sig tillbaka och skimrade ovanför bergstopparna när kvinnans skrik mattades av.

Baksidestext: 

Det är hungertid, orostid – en tid av korta somrar med magra skördar och långa, hårda vintrar. Rädslan följer i hungerns spår, och får en jordemor att gå ut i skogen för att sätta ut det märkliga hennes egen svärdotter fött.

Sju år senare måste hon ge sig av för att finna varelsen tillsammans med sin svartsinte son och sin lärling. De förföljs av korpar och får ett lodjur som vägvisare, och snart märker de att skogen döljer sådant de trodde bara fanns i sagorna. Samtidigt sprider sig skräcken vid kusten när hemrifolkets första kung samlar den största armé någon sett.

Tvåhjärtat är första delen i serien med samma namn och är Marija Fischer Odéns debutroman.

Kommentar:

Jag gillar verkligen när författare vågar använda redan existerande personer, väsen, gudar, mytologiska saker och vända och vrida dem så att det passar till den egna berättelsen. I Tvåhjärtat får jag som älskar fornnordisk mytologi känna igen mängder av saker men ändå sitta och le förtjust över att Marija Fischer Odén inte bara gjort dem till sina egna utan ändå faktiskt hållit sig ganska sann till deras karaktärsdrag och liknande i de mytologiska berättelserna. Jag älskar när jag får sitta och gissa vem som är vad och vem som hör till vad och jag tycker att Fischer Odén använder sig av de olika mytologiska djuren på ett alldeles förträffligt sätt.

Att berättelsen utspelar sig i Hälsingeskogarna glömmer jag ganska fort. Dels för att jag inte har någon relation till området, men också för att jag går in i fantasyberättelsen så pass mycket. Det gör det däremot ännu lite roligare när det finns en koppling till Sverige och jag gillar också citatet från Adam av Bremen som finns längst fram i boken.

Det är ett relativt stort persongalleri och när boken slutar är jag lite besviken över att inte ha fått veta mer om vad Våg, Bris och Sten hittar på men samtidigt avslutas allas berättelser på ett karaktäristiskt seriesätt – det knyts ihop men man förstår att det inte är slut. Jag gillar Våg, Utter och Lin väldigt mycket. Tycker om deras personligheter, att de får ta mycket plats i berättelsen och jag gillar också den riktning deras liv tar.

Berättelsen drivs hela tiden framåt och eftersom perspektivet byts mellan tre huvudgrupper och mellan personer i dessa grupper blir det aldrig heller stillastående och tråkigt.

Språket är bra och passar genren.

Betyg: 4/5


20180914_1603056901183029864628452.jpg

Titel: Tvåhjärtat
Författare: Marija Fischer Odén
Omslagsillustratör: Cindy Grundsten
Format: Häftad
Serie: Tvåhjärtat #1
Förlag:  Undrentide förlag
ISBN: 
  978-91-984582-2-0
Antal sidor: 260
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

5 reaktioner till “Tvåhjärtat – Marija Fischer Odén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.