Brevvännerna – Eli Åhman Owetz

Första meningen:

Kvällen innan hade jag somnat med en hemlig födelsedagsönskning.

Baksidestext (taget från Storytel): 

En varm berättelse i You’ve Got Mail-anda Vid första anblick har Malin allt man kan önska sig. Ändå är hon inte lycklig. Hennes äktenskap går på rutin och hon saknar närhet och någon att prata med. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn och romanerna som hon kan fly verkligheten med. Erik har nyligen flyttat från Stockholm till idylliska Roslagen efter att ha hamnat vid ett vägskäl i livet. I en lånebok hittar han av en slump några utrivna sidor ur ett anteckningsblock. De handskrivna orden om förlust och längtan gör honom nyfiken. Vem är kvinnan som har skrivit dem? En anonym brevväxling, via bokbussen, tar sin början. Sakta växer allt starkare känslor fram mellan två människor som vågar öppna sig för varandra. Men kan man verkligen falla för någon man bara brevväxlat med? Och hur vet man om det är rätt att riskera allt för att följa sina känslor? *** Eli Åhman Owetz har tidigare skrivit romanerna Anna-Lisas Antik och Hemma hos Bettan. Fristående Brevvännerna utspelar sig i samma miljö som de tidigare böckerna.

Kommentar:

När det kommer till feelgood har den här boken allt en kan önska. En kvinna som på något sätt har ett problem. I det här fallet finns det medelålders bondhustrun Malin som lever i ett väldigt rutinartat äktenskap med mannen Anders. Hon vill att han ska röra henne, känna kärlek men det gör han inte och har inte gjort på många år. De har också varit mjölkbönder men tagit bort korna och håller nu bara med skogsbruk. Malins vardag är grå och tråkig. Hon skriver av sig på ett papper som råkar hamna i den bok hon lämnar tillbaka på bokbussen. Den här boken plockas upp av Erik, och de börjar brevväxla.

Det jag gillar allra mest med den här boken är att vi får följa både Erik och Malin i den här historien. Att följa den manliga sidan och lära känna honom är också underbart mysigt. I mångt och mycket känns det som två tonåringar som brevväxlar, och inte medelålders personer men det visar ju bara på hur den där fnittriga känslan av kärlek/förälskelse/nyfikenhet är universell. Att boken tar upp och liknar You’ve got Mail är kul och jag gillar väldigt mycket att det utspelar sig i samma miljö som Åhman Owetz andra böcker och att även välkända karaktärer kommer igen. Sammanvävningen av Erik och Malins liv är väldigt underfundigt gjort och jag som läsare sitter och hoppas på att de ska mötas och inse vem den andra är. Det är fördelen med att brevväxla med någon på bokbussen, det är ju inte helt orimligt att man faktiskt stöter på varandra till slut.

Ska jag hitta något att klaga på, kan jag ta upp den väldigt vanliga och väldigt tråkiga bantningen som alla som inte är superdupersmala ska hålla på med. När det står saker som att hon bantade flera gånger om året och hade ”varit duktig” i flera veckor men nu både smakat en bulle och tagit sås i maten blir jag uppriktigt ledsen. Jag skulle vilja läsa en bok där just det extra hullet inte var en källa till självhat. Behöver det ens vara med? Nej, Åhman Owetz nämner det en enda gång men det är nog för att etsa det fast i mitt minne.

Jag gillar Malin och jag gillar Erik. Jag gillar också Anders, för han verkar väldigt sympatisk och trevlig, förutom den delen då att han inte riktigt ser sin fru. Persongalleriet är lagom stort och jag tycker som sagt om hur allting och alla knyts samman.

Språket är bra och passar genren. Det är många vändningar och twister och det är flera gånger hjärtat brister över det som jag misstänker ska hända. Men det finns också stunder där jag sitter och småskuttar för mig själv och fnittrar, för att alla små lyckobubblor smittar av sig på mig som läsare också.

Betyg: 5/5

screenshot_20190522-183054_storytel4500598886672799067.jpg

Titel: Brevvännerna
Författare: Eli Åhman Owetz
Omslagsdesign: Charlotta Paulson
Format: E-bok
Förlag:  HarperCollins Nordic
ISBN: 
  978-91-507-2691-6
Antal sidor: 765 (e-bok för storytel)
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

3 reaktioner till “Brevvännerna – Eli Åhman Owetz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.