Visdomskoden: Den felande länken – Suzanne Divinsky

Första meningen:

I slutet av Dagarna skall Domens Dag anlända.

Baksidestext: 

Visdomskoden är en annorlunda spänningsroman som handlar om människans dolda historia, maktelitens agenda; uråldrig visdom, mystiska gamla sällskap, synkroniciteter, helig geometri; magiska kraftplatser och alkemi.

Antropologen och alkemisten Sharon Westling leds via en mystisk artefakt in på en resa utan motstycke i människans historia. Genom sitt samröre med ledaren för ett av världens hemligaste sällskap blir hon serverad djupa insikter i hur konstitutiv magi fungerar. Dessutom får hon unika chanser att besöka några av världens kraftfullaste kult- och energiplatser, både ovan och under jord. Efter en serie omvälvande händelser blir hon ombedd att söka efter det urgamla Isistemplet som ska finnas i Paris, eller Par-Isis … När sedan Frihetsgudinnan sprängs i New York, och maktens ledare bestämmer sig för att oskadliggöra den ende som verkligen kan hota deras agenda, förändras Sharons liv i grunden. Vid sin sida har hon en avsatt svensk biskop och sin kusin, den skarpsynte arkeologen Carlos, som bor i ett gammalt tempelriddarslott i Marseille. Tillsammans lägger de ett gigantiskt pussel av upphittade bitar som varit utspridda och bortglömda i årtusenden.

Visdomskoden I – Den felande länken är första delen i en trilogi. Här blir vi medpassagerare på en resa tillbaka i vår historia, med fokus på det som inte finns med i de allmänna historieböckerna. Vi stiftar bekantskap med invånarna från den tolfte planeten, som enligt sumeriska texter kom till jorden för ca 450 000 år sedan och rörde till det en aning. Under resans gång får vi följa med på äventyr i bland annat USA, Frankrike och Sverige. I stora drag bygger de historiska inslagen på några banbrytande forskares översättningar av sumerisk kilskrift.

Tiden är inne. Det är dags att ta reda på vilka vi är, hur vi har kommit till och varför samhällssystemen ser ut som de gör.

Visdomskoden är politiskt och religiöst obunden.

Kommentar:

Tänk Dan Browns böcker med ännu mer fokus de gamla religionerna, då har ni en ganska bra uppfattning om början på Suzanne Divinskys serie Visdomskoden. För en som läst mycket om gamla relgioner, som jag, är det här underbart. Älskar att grotta ner mig i teorier och berättelser om hur det ”egentligen ligger till” och Divinskys bok är perfekt för att hitta sådana i.

Sharon Westling, antropolog och alkemist, har en plats i historien som hon inte vet om, och hennes resa är en av dem vi får följa. Den andra är Angelo Di Magi som är mycket (mycket, mycket, myyyyycket) äldre än han verkar och är ordensmästare för ett uråldrigt sällskap som även Sharons pappa Eric Westling var med i. Sådant här, med slutna hemliga sällskap och uråldrig kunskap, sätter tonen och det blir direkt spännande.

Jag kan tänka mig att det är svårt att hänga med för den totalt oinvigde, det är många namn och ibland tvära kast mellan religioner och gudar, men om man har baskunskapen hänger man allra oftast med. Ändå kan det vara många tvära kast och ibland långa förklarande monologer, så jag skulle anse att den passar bäst att läsa när det går att verkligen hålla fokus uppe, annars är det lätt att missa viktiga saker.

Jag gillar att Sharons och Angelos historier knyts ihop, och jag gillar den relation Sharon har med sina vänner/släktingar Carlos, Elis och Maya. Persongalleriet är precis lagom stort för att kunna ge utrymme även åt de gamla gudarna, för annars hade det blivit alldeles för många att hålla koll på. Jag gillar också det sätt som sambandet mellan religioner och personer berättas och hur det knyts ihop.

Det är ett ganska svårt språk för den oinvigde, många namn, platser och riter som kanske verkar oförståeliga men den som plockar upp den här boken har antagligen också ett intresse för det den behandlar, och kommer kunna hänga med i den här spännande seriebörjan. Slutet är sammanhållet och hopknutet, men ändå öppet för fortsättning.

Betyg: 4/5


20180522_134805670754737.jpg

Titel: Visdomskoden: Den felande länken
Författare: Suzanne Divinsky
Omslag: Mezzias von Vega
Format: inbunden
Serie: Visdomskoden #1
Förlag:  Ninova förlag
ISBN: 
  978-91-982413-0-3
Antal sidor: 286
Språk: Svenska
Utgiven: 2016

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

3 reaktioner till “Visdomskoden: Den felande länken – Suzanne Divinsky

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.