Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob – novellantologi

Baksidestext: 

Kära läsare

De berättelser ni nu ska få ta del av är några av de märkligaste jag någonsin läst. Av en slump fann jag en anteckningsbok. Den var gömd i en gammal hattask längst in i en garderob i ett undanskymt utrymme på Göteborgs stadsmuseum. Jag har nämligen för vana att närhelst jag ser en garderob av det äldre slaget, gärna i trä med stora sirliga dubbeldörrar, stiga in med förhoppning om att finna att bakre väggen saknas och att det istället ska finnas en väg till en annan värld. Hittills har det aldrig inträffat men jag ger fördenskull inte upp hoppet. Av ren nyfikenhet började jag läsa anteckningarna jag funnit. Döm om min förvåning när de mest osannolika berättelser uppdagades, alla med koppling till föremål i Göteborgs stadsmuseums magasin.

Som bokförläggare är det min plikt att dela med mig av de bästa berättelser jag kan hitta och det är vad jag nu gjort. Vad som är sant och vad som är fiktion i den här boken som du just nu håller i din hand, lämnar jag till dig som läser detta att avgöra.

Lupina Ojala, förläggare

Kommentar:

När det kommer till novellsamlingar är det ofta svårt att ge en helhetsbedömning eftersom novellerna brukar skilja sig åt markant. Det innebär att man som läsare gillar en del bättre än andra. I den här antologin, dock, tycker jag att nivån är hög och jämn och jag gillar alla novellerna. Såklart är några mer favoriter än andra, men jag njuter av att läsa dem alla och det är inte vanligt alls.

Idén med den här novellsamlingen, att ge liv till en historisk utställning, tycker jag är fantastisk. Jag vill så gärna se alla kläderna som berättelserna har skrivits om, för att se om det ser ut som jag har tänkt mig och för att levandegöra allt lite extra.

Blandningen av novellgenrer är också bra. Vissa är mer fantasybetonade, andra skräck och en del bara rent historiska. Det är mysigt och varierande och eftersom de inte heller är så långa går det fort att läsa. Några favoriter är Minnenas dans av Paula Törnqvist, Resenären av Frida Gråsjö och Annabeth av Camilla Lindberg Ingasdotter.

Dessutom tycker jag att omslaget är oerhört tilldragande. Det fick mig direkt att vilja läsa boken.

Betyg: 5/5

20190510_1309071138998530573230129.jpg

Titel: Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob
Redaktör: Lupina Ojala
Format: inbunden
Förlag:  Catoblepas förlag
ISBN: 
  978-91-88183-29-3
Antal sidor: 101 
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

En reaktion till “Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob – novellantologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.