Skuggorna på Frostbacken – Eva Salqvist

Första meningen: Det är första sommaren utan pappa.

Baksidestext: 

Dimman drar över Frostbacken och lägger sig tung över orten. Isaks pappa är död. Familjen, de som finns kvar, åker till Frostbacken för att få vara ensamma. Men de är inte ensamma. I närheten av deras stuga finns ett gammalt, nedgånget torp. Taket är fullt av mossa, några brädor på torpets fasad är murkna och på övervåningen gapar en trasig fönsterruta. Utanför står ett skelett av en gammal traktor som vittnar om gångna tider. Det händer oförklarliga saker runt torpet och till sist får Isak svårt att veta vad som är verkligt och vad som inte är det. Det enda han vet är att han har träffat Elin, som två gånger räddar Isak och hans lillasyster från fara. Vem är Elin och varför söker hon upp honom?

Skuggorna på Frostbacken är en spökhistoria som följer Isak genom sorgen efter pappans död, samtidigt som en hemsk historia får sin lösning.

Kommentar:

Det här är precis en sådan bok som jag hade älskat i bokslukaråldern. Det finns djup i den, övernaturligheter, spänning, familjeband, hemligheter och mysterier. Jag älskar när det blir en blandning av allt.

Den här boken fungerar alldeles utmärkt för mig som 32-åring också, men den ger mig kanske inte samma mysrysliga känsla som jag hade haft om jag hade varit 20 år yngre. Däremot kan jag nu istället uppskatta det bra språket, alla subtila små saker och det som händer på ett helt annat sätt.

Jag tror att den här skulle passa väldigt bra som högläsningsbok också, för det finns en hel del saker att diskutera i den – våld i hemmet, alkoholism, sjukdomar, cancer, vad händer när man dör, osv. Tänk att läsa en sådan här mysryslig bok under den mörkare delen av året när man kan ha lite skum belysning och sådär.

Karaktärerna fastnar jag för, och personligheterna står ut. Jag gillar att det får vara en tjej som hörs och syns och bara är som hon är, och en kille som får visa sina tydliga känslor och vara arg, ledsen och allt emellan. Att det är hans inre känsloliv vi följer är bra, vi är inte svarta eller vita, vi är allt emellan. Vi är en gråzon. Där allt starkt som syns utåt kan slåss mot ett inre som vill vara svagt och sårbart, som känner en massa och som vill gråta. Det sköter Salqvist väldigt snyggt.

Språket passar genre och ålder väldigt bra.


20181226_2313473936555170160484700.jpg

Titel: Skuggorna på Frostbacken
Författare: Eva Salqvist
Format: inbunden
Förlag:  Idus förlag
ISBN: 
  978-91-7577-931-7
Ålder: 9–12
Antal sidor: 122
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Idus förlagAdlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

4 reaktioner till “Skuggorna på Frostbacken – Eva Salqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.