Småstadspuls – Karin M. Karlberg

Första meningen: Ett frö hade såtts.

Baksidestext: 

Det är sommar i småstadsidyllen Sandköping. Unga Fanny är less på sin trista sambo och det oglamorösa jobbet som kassörska på Sunes Livs. Kanske kan flirten med den stiliga pensionären och lottovinnaren Gunnar på sikt ge henne och sonen en lyxigare tillvaro?

Ebbas trauma i tonåren är en hemlighet som varit smärtsam att bära på under alla år. För att dämpa sin ångest frossar hon hejdlöst i kakor emellanåt, trots att hon vet att hon inte borde för sin diabetes. När Ebba en dag får ett gammalt dokument av sin senila mor ställs hon inför ett mycket svårt val.

Stadens årliga fototävling närmar sig. Kärleken spirar mellan läraren Helena och prästen Olle, som båda är engagerade i det kulturella jippot. Men alla verkar inte uppskatta deras relation, och frågan är vem som egentligen förföljer Helena.

Småstadspuls är en rapp och spännande feelgoodroman med humor, färgstarka karaktärer och kluriga kopplingar.

Kommentar:

De flesta som är uppväxta i en mindre stad kan nog känna igen sig en hel del i de olika karaktärerna i Småstadspuls.  Här finns den snygga tjejen som tror att hon är menad till något mycket större än vad hon blir. Här finns den medelålders kvinnan som vet allt om alla och som gärna lägger näsan i blöt, gärna hos sin son med familj. Här finns frisörerna som lite verkar som knytpunkten i samhället, här finns den varma och trygga prästen och här finns lärarinnan som aldrig har gift sig och dessutom hon som tvingades adoptera bort sitt barn när det var nyfött.

Ibland kan det kännas lite stereotypt när det kommer till karaktärerna men jag tycker att Karin M. Karlberg klarar det väldigt bra genom att ge dem en djupare historia och dessutom vända och vrida till det lite.

Tyvärr tycker jag att boken var ganska trögstartad och funderade flera gånger på om det enda som skulle hända var att jag skulle få en inblick i hur människors liv ser ut i en småstad men efter cirka 2/3 av boken kommer händelserna igång på riktigt och då finns det ingen hejd! Det blir jättespännande och det händer massa saker åt alla håll, som också gör att bokens många karaktärer knyts ihop på ett väldigt bra sätt och som gör att det märks varför de är med i boken.

Egentligen har jag svårt att hitta någon jag tycker om rent generellt i boken, mycket för att det faktiskt inte riktigt känns som att det är meningen. Jag tycker om Gunnar, den äldre mannen och jag gillar Ebba, hushållerskan. Sedan känner jag med Emil, Helena och Olle till exempel. Olle är väl det närmste jag kommer att tycka om någon och då har han inte så stort utrymme. Det jag däremot gillar är att ingen av de här karaktärerna får mig att känna mig likgiltig utan jag reagerar på dem på olika sätt.

Språket flyter och är bra, det passar genren och är inte för upprepande eller för detaljerat.

Betyg: 3/5


20180713_2112535342831756677229197.jpg

Titel: Småstadspuls
Författare: Karin M. Karlberg
Omslagsdesign: Malin Hansson
Format: inbunden
Förlag:  Bokförlaget SOL
ISBN: 
  978-91-88611-17-8
Antal sidor: 237
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

Annonser

En reaktion till “Småstadspuls – Karin M. Karlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.