Jazzkatten – Louise Björnlund

Första meningen: Det var tungt att släpa kroppen till den mjuare marken där tjälen ännu inte hade fått fäste.

Baksidestext (taget från Adlibris): 

»Res dig upp, sa han barskt och hon kände hur greppet kring hennes arm hårdnade. Hon ställde sig snabbt upp i samma stund som kommenderingen kom. Hon hade aldrig vågat tveka. När ytterdörren öppnades såg hon ett par måsar flyga på låg höjd. De seglade fram över den klarblåa himlen. Hon ville inget annat än att slå följe med dem. Istället kände hon hur hennes strumpor blev våta av morgondaggen.«

Ett anonymt samtal inkommer till larmcentralen. En kropp har påträffats delvis nergrävd i grustaget söder om Sandemars slott. Kriminalkommissarie Ulrika Bigård och Ewald Wermelin är snabbt på plats med en utredningsgrupp. I svalget på offret har förövaren efterlämnat sin signatur. Utredningen leder till ett av de jaktlag som arrenderar mark i närheten då ännu en kropp påträffas på ett bisarrt sätt på sandstranden vid Schweizerbadet. Skärgårdsguiden Kina Bergsmed involveras återigen in i en utredning som leder till oanade följder.

Kommentar:

Andra delen i Skärgårdsmorden går utmärkt att läsa som en fristående del men det går också att läsa delarna i ordning.

Precis som i Marionetten blandar Louise Björnlund nutid och dåtid och vi får följa en person i dåtid, som visar sig knytas samman med alla händelser i nutid där det främst är Kina Bergsmed som är i fokus. Hon är inte en del av polisen men brukar hjälpa till med utredningar i alla fall. Annars arbetar hon som författare och kanotguide. Hon samarbetar med en grupp poliser där alla känns som ett härligt kompisgäng. Samtidigt får man också följa Kina på hemmaplan där allt inte alls är guld och gröna skogar. Det är en av Björnlunds styrkor, att presentera karaktärerna på ett sådant sätt att det verkligen känns som att man känner dem och de känns också väldigt genuina och genomarbetade. Alla finns där av en anledning och alla har sin plats.

Direkt i prologen dras man in i ett av de vidrigaste morden jag tror att jag har läst om. Det är oerhört välbeskrivet men inte för detaljerat, min hjärna fyller ändå i de delar som inte beskrivs fullt ut. Sedan börjar jakten mellan att poliserna ska lyckas hitta mördaren och att jag som läsare ska förstå vem det är. I det här fallet lyckas jag faktiskt lista ut det, men det betyder inte att jag blir besviken på själva boken. Om jag lyckas lösa själva mördardelen vill jag bli överraskad av motivet, eller kommande mord och i det här fallet blir jag oerhört överraskad. Det finns också flera snygga vändningar och twister i boken som gör att jag hela tiden håller mig på tårna.

Karaktärsmässigt har jag redan skrivit att jag tycker om Björnlunds sätt att beskriva dem och det känns lite som om jag sitter med i alla utredningsdelar. En av anledningarna till det är att det känns som äkta konversationer mellan människor som känner varandra väl och alltså inte särskilt krystat eller tvunget. Det gillar jag. Jag gillar Kina som huvudperson. Hon är självständig, snabbtänkt, smart men absolut inte perfekt utan glömmer bort, tänker inte efter och är impulsiv. Jag gillar också Ewald och att man får följa hans personliga kamp, det är alltid trevligt när även män får visa känslor (även om det inte alltid är utåt).

Björnlund har ett väldigt välarbetat språk rakt igenom boken, med dialoger som känns äkta och den löpande texten är flytande och passar genren. Händelserna och själva utredningen känns trovärdig och det märks att författaren har gjort en gedigen research.

Betyg: 4/5

jazzkatten

Titel: Jazzkatten
Författare: Louise Björnlund
Format: pocket
Serie: Skärgårdsmorden #2
Förlag:  Björnlunds förlag
ISBN: 
9789198194630
Antal sidor: 416
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

Bilden lånad från Adlibris.se

*
Läs också:
Recensionen av Marionetten

 

 

 

En reaktion till “Jazzkatten – Louise Björnlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.