Vampyrspanarna – Annika Widholm & Jonna Björnstjerna

Baksidestext: 

Finns vampyrer på riktigt? Det är snöstorm och Malva och Hanna måste övernatta på ett ruskigt hotell. Hanna tror att det kan finnas vampyrer där. Malva hoppas att det inte är så. På natten hör de ett mystiskt ljud och ger sig ut på vampyrspaning genom mörka och ödsliga rum. I källaren hittar de en kista och förstår att vampyren är nära..

Kommentar:

Det här är en väldigt stämningsfull spänningsbok som passar väldigt bra för åldern 6–9. Teckningsstilen gör att det inte blir alldeles för läskigt för den nervöse samtidigt som den inte heller är alldeles för barnslig för att göra allt oläskigt.

Att Malva och Hanna är så olika i utseende och personlighet men ändå är bästa vänner är trevligt tycker jag, också roligt att det faktiskt är två tjejer som är spanare och att det är en av dem som är mer rädd och en som är mer modig.

Kapitlen är lagom långa. Jag gillar att det finns vuxna med i periferin men att de inte får särskilt stort utrymme. Själva scenen för det hela, ett hotell i mörker under vintern, känns som en perfekt plats för att kunna spana efter vampyrer. Omslaget är väldigt talande för innehållet och är också indragande.

Speciellt förtjust blir jag i slutet, där det finns en, för mig, oväntad twist som jag blir glad av. Tycker också att det är kul att hotellet heter Bram. Jag gillar när det finns lite flirtar till litteratur och andra kulturella saker som kanske mest är till för den vuxna som är med och läser.

Att Hegas förlag har valt att sätta ut vilken nivå boken ligger på, enligt deras system, och ha en förklaring längst bak i boken tycker jag om. Det känns inkluderande och även bra för lärare och föräldrar för att kunna hjälpa barnen att hitta böcker som är på rätt nivå för att hitta/bibehålla läsglädjen. Det ska också finnas ett arbetsmaterial att ladda ner på hemsidan för att arbeta mer med läsförståelsen. Det gör mig väldigt glad, när förlag lägger ett sådant fokus på barn och deras läsning. Att de också har med författar- och illustratörpresentationer i slutet av boken tillsammans med mejladresser till båda är också beundransvärt och fint.


20190228_1340416141494865077988292.jpg

Titel: Vampyrspanarna
Författare: Annika Widholm
Illustratör: Jonna Björnstjerna
Format: inbunden
Serie: Spanarna #5
Förlag:  Hegas förlag
ISBN: 
  978-91-7543-792-7
Ålder: 6–9
Antal sidor: 39
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

2 reaktioner till “Vampyrspanarna – Annika Widholm & Jonna Björnstjerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.