Serandos förbannelse – Nathalie Sjögren

Första meningen: Döden hade henne i sitt grepp.

Baksidestext: 

Från sitt ödsliga slott djupt inne i skogen iakttar Serando byn. En efter en lockar han platsens kvinnor till sig. Hans blodtörst är omättlig och kvinnorna går ett vidrigt öde till mötes. Till slut vågar byborna inte längre lämna sina hem.

Evelina är ingen vanlig kvinna, inte en av de andra. Hon känner att Serando kallar på henne, men hon gör motstånd. I byn möts hon av misstänksamhet. Hur kan hon motstå Serandos lockelse när ingen annan kan det?

Serandos förbannelse är en skrämmande saga om hur sorg föder hat som föder ondska, och om hur kärlek leder till svek som leder till död

Kommentar:
Känner ni igen den här ploten?:
Missförstådd ”prins” bor i ett slott ute i skogen. På ett eller annat sätt möter han en kvinna som plötsligt upptar hela hans väsen med sin skönhet. Bybor vill honom inte väl och det finns speciellt minst en buffel som vill ta skönheten ifrån honom.

Nåja, där kanske likheten med Skönheten och Odjuret slutar, men flera gånger under Serandos förbannelses gång drar jag paralleller till den gamla sagan.

Det finns flera saker jag tycker om med den här boken, och några jag inte är lika förtjust i, men generellt sett är det en stunds lättläst spänning som påminner om sådant man har läst tidigare, men som ändå har en egen berättelse och ett djup på sina karaktärer.

Att det finns ett djup bakom Serando, en av huvudkaraktärerna, tycker jag också är trevligt. Det är så ofta ondskan bara blir ensidig i böcker/filmer men i Serandos förbannelse får vi en förklaring till varför Serando blir den han blir. Och tro mig, det är inte en trevlig historia. Det kan bli lite förvirrande när det är många hopp mellan de två olika tidslinjerna men det är tydligt uppmärkt i varje kapitel vilket år som handlingen utspelar sig. Här kan jag tycka att början på kapitlen som beskriver Serandos bakgrund, år 677, kan vara förvirrande ibland för de börjar beskriva hur personerna minns det som händer men de kan inte minnas det för det händer ju under år 677, men det är något man vänjer sig vid ganska fort.

Jag tycker om Evelina, en annan av huvudkaraktärerna, och skulle gärna se att hon hade större del av berättelsen och ett större djup. Man lär inte känna henne så väl och det hade inte gjort något om hon varit lite starkare i sitt sätt än hon är. Det är trevligt när det är kvinnor som är berättelsens hjälte, även om de kanske inte alltid är så frivilliga. En reservation här för mig, som känner mig väldigt petig när jag lägger märke till sådant här, är namnet. Boken utspelar sig 752 (i och för sig inte uttalat enligt vår tidräkning) och alla andras namn är mer medeltidklingande/ovanliga. Evelina som namn används inte i Sverige förrän på 1700-talet enligt min snabbgoogling, alltså nästan 1000 år senare. Jag hade gärna sett ett mer karaktäristiskt/medeltidklingande namn även på henne.

Den här boken innehåller också en, för mig, oväntad vändning som var väldigt uppfriskande och intressant. Jag höll på att skriva rolig, men det är inte rätt ord. Det är dock väldigt roligt att bli överraskad på det sättet och det var absolut inget jag väntade mig.

Det är också trevligt med att det känns så medeltida. Det gör det lättare på något sätt att acceptera magi, tankekraft och andra sådana saker om det känns som något man trodde på/höll på med förr i tiden. Medeltiden är en sådan tid där man lätt kan tänka sig övernaturligheter på ett annat sätt, tror jag.

Språket är lättläst och jag skulle säga att målgruppen kanske främst är unga vuxna. Det känns så på språkbilden och på berättelsen. Om man är lättskrämd som jag kan man ändå läsa den här boken, för den är obehaglig och full med ondska, men inte så skrämmande att man inte vågar vara ensam i mörkret, kanske också tack vare den medeltida tiden – det tar bort den samtida rädslan.

Betyg: 3/5


20190121_1944571469533716025454927.jpg

Titel: Serandos förbannelse
Författare: Nathalie Sjögren
Omslag: Korobach Evgeny
Format: inbunden
Förlag:  Fantasiförlaget
ISBN: 
  978-91-981602-7-7
Antal sidor: 200
Språk: Svenska
Utgiven: 2019

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

 

 

 

En reaktion till “Serandos förbannelse – Nathalie Sjögren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.