Drottningklockan – Elisabeth Öhman

Första meningen: När jag berättar det här för dig är det en snögnistrande fredag några dagar före julafton.

Baksidestext: 

Under spektakulära former stjäls drottning Marie-Antoinettes magnifika fickur från ett museum i Jerusalem. Tjuven kommer undan och flyr utomlands där han håller sig undan och byter identitet. Men att ha ett värdefullt och välkänt stöldgods i sin ägo är farligt och han bestämmer sig för att låta någon annan gömma klockan tills tiden är inne att sälja den vidare.

Aron är en annorlunda kyrkogårdsvaktmästare som tack vare sitt brinnande intresse för klockor oväntat blir förvaltare till det stulna uret. Detta blir upptakten på en mångårig katt och råttalek mellan den undre världen och den intet ont anande urmakaren, som tas med på en fartfylld resa runt jorden.

I bakgrunden finns även ungdomskärleken Maggan och en okänd dotter som gör spionkarriär inom M16 i London. Kommer sanningen fram? Och kommer drottningens klocka att hitta hem?

Kommentar:

Idén med den här boken är otroligt fängslande och spännande. Omslaget drar in mig på en gång och baksidestexten fångade mig direkt. Det här lät som en bok för mig.

Till viss del uppfyllde den kriterierna. Själva grundberättelsen är väldigt kreativ, spännande och kul att följa men det runt om gör att det blir lite mycket för mig. Det är många olika POV (point of view) att följa och de går också in i varandra till viss del och hoppar framåt och tillbaka i tiden, vilket gör att jag inte alltid förstår var jag befinner mig i berättelsen. Bara en sådan sak som att ha någon slags tidsmarkering (det handlar ju ändå om ur och om tid) i början på varje kapitel hade hjälpt, istället för bara kapitelnummer.

Historiskt sett är det också intressant och kul. Axel von Fersens påstådda kärleksaffär mer Marie Antoinette är ett ganska populärt ämne tycker jag (som jobbar på ett slott där vi får många frågor om just det) och det är jättekul att se det skildras och nämnas från en annan vinkel.

Jag tycker om att det är en person som är den ordentliga huvudpersonen, och att vi får följa honom i jag-form. Det är Aron Pettersson som är berättaren för det mesta och de andra karaktärernas POV kommer in för att fördjupa historien så att vi ska förstå bättre. Ibland hjälper det och ibland gör det att det känns upprepande.

Persongalleriet är egentligen lagom stort, men hade underlättats av att visa färre POV. Många gånger hade en händelse kunnat få ett kapitel, där man fick se händelsen från fler perspektiv, istället för att varje gubbe får ett eget kapitel. Med det sagt är jag överförtjust i Aron (även om jag vill skaka om honom ibland), som är en ganska otraditionell huvudperson. Han är försiktig, tystlåten, inte självsäker, inte särskilt framgångsrik och väldigt snäll. Det bryts lite av Anneli, som är väldigt framåt och driftig, ser till att få det hon vill ha. Det hade varit roligt att följa hennes historia lite mer också, speciellt mot slutet för att den röda tråden inte helt ska försvinna bort.

Det ska bli spännande att se var Elisabeth Öhman ska vidare i sin Timeliness-serie, och om det är Aron som återigen befinner sig mitt i händelsernas centrum, även om han är ganska ovillig till det eller om det är någon mer frivillig och äventyrlig.

Betyg: 3/5


20180618_1432251100994312474226262.jpg

Titel: Drottningklockan
Författare: Elisabeth Öhman
Format: inbunden
Serie: Timeliness #1
Förlag:  Bokförlaget SOL 
ISBN: 
  978-91-88769-02-2
Antal sidor: 333
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

3 reaktioner till “Drottningklockan – Elisabeth Öhman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.