Marionetten – Louise Björnlund

Första meningen: Röken och värmen från de livstörstande eldsflammorna gjorde henne illamående och yr.

Handling (taget från Adlibris.se): 

»Han sprang fortare än någonsin tidigare. Han snubblade på en trädrot som stack upp ur gräset och ramlade framstupa. Han hörde hur hon skrattade bakom honom. Det skrämde honom så vansinnigt. Han reste sig upp. Hjärtat bultade hårt och gjorde honom yr. Han hörde hur hon närmade sig. Hans ben tappadefarten och han kände hur hela hans kropp verkade ge upp. Tårarna brände innanför ögonlocken. Han ville inte. Han måste springa fortare, ännu fortare.«

LOUISE BJÖRNLUND är en etablerad författare som framgångsrikt givit ut barnböcker. Nu debuterar hon som deckarförfattare med Marionetten som hyllas i media. Marionetten är den första fristående kriminalromanen i en kommande serie, Skärgårdsmorden.

Marionetten är Louise Björnlunds deckare om skärgårdsguiden Kina Bergsmed som involveras i kommissarie Ulrika Bigårds och Ewald Wermelins arbete med att lösa mord i skärgårdsmiljö.

En psykologisk kriminalroman där en ung man hittas mördad och lemlästad på en skärgårdsö. Skärgårdsguiden Kina Bergsmed involveras i polisens jakt på gärningsmannen och kommissarie Ewald Wermelin och Ulrika Bigård påminns om ett ouppklarat fall i England. En roman om ett brott där svaren sträcker sig decennier bakåt i tiden.

Kommentar:
Louise Björnlunds kriminaldebut lovar mycket inför fortsatt författande.

Det är många vändningar i den här boken, där ett väldigt bestialiskt mord är startskottet på en lång och ibland svår utredning för polisen, med hjälp av författaren och guiden Kina Bergsmed. Vi får följa med gärningsmannen också, i kursiv stil, i både nutid och dåtid och det hjälper både till med stämningen och utredningen man själv som läsare gör.

Jag tycker alltid att det är jobbigast att läsa böcker där unga är offren, för det känns så orättvist, och det ger lite extra djup till Marionetten. När man pusslar ihop historien själv blir det, om möjligt, ännu obehagligare.

Det kanske inte är alldeles omöjligt att lista ut vem som gjort något, men däremot tycker jag att motiv och vändningen som kommer är alldeles strålande, och absolut inte lätt att lista ut. Oftast tycker jag själv som läsare att det är det som är det viktiga att man inte förstår. Jag vill gärna känna mig smart och lista ut gärningsperson, men vill då istället bli överraskad av motiv (Eller tvärtom för den delen). Och det kravet uppfyller Marionetten med bravur.

Persongalleriet är lagom stort. Jag tycker att man kommer bra in i utredningsgruppen och de känns alla som sympatiska och härliga människor och jag saknar dem lite när boken är slut, för då kan jag inte hänga med dem längre. Jag gillar speciellt Ulrika Bigård, även kallad Biggan, som jag tyckte kändes väldigt kunnig och seriös men ändå med humor. Kina Bergsmed är en sådan huvudperson som man antingen gillar eller ogillar tror jag. Hon har ganska lätt för att snöa in och i det här fallet får maken ta över ansvar för hushåll och barn medan hon glömmer tid och rum. Men däremot tror jag att de som stör sig på detta inte skulle tänkt på det alls om hon varit man. Kina är i alla fall väldigt kunnig och snabbtänkt, och det gillar jag.

Språket fungerar alldeles utmärkt i både ton och tempo. Man särskiljer flera karaktärer på språket och allt känns passande för tidsepok och genre.

Betyg: 4/5

screenshot_20190102-090239_aldiko809409593805812150.jpg

Titel: Marionetten
Författare: Louise Björnlund
Format: e-bok (länkar och isbn går till pocket)
Serie: Skärgårdsmorden #1
Förlag:  Björnlunds förlag
ISBN: 
  978-91-979845-0-9
Antal sidor: 314
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

Annonser

2 reaktioner till “Marionetten – Louise Björnlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.