Grejen med ordföljd – Sara Lövestam

Första meningen: Förr i tiden älskade de att ta ut satsdelar.

Baksidestext: 

Vad är likheten mellan ett subjekt och en sockerkaka? Varför ska man inte jämföra bisatser med tjocka fjärilar, hur kan ett enkelt så vara både mystiskt och hjälpsamt, och hur mycket kan ett bråkigt satsadverbial egentligen ställa till med?

Ordföljd är sammanhang, intrikata mönster och den livsavgörande skillnaden mellan ”är inte det där ett stup?” och ”det där är inte ett stup”. I denna uppföljare till de hyllade Grejen med verb och Grejen med substantiv får du äntligen djupdyka i mänsklighetens favorithobby: att foga ihop satsdelar!

Kommentar:
Sara Lövestam har gjort det igen. Hon skriver de enda böckerna om grammatik som jag skrattar mig igenom samtidigt som jag ibland fördjupar mina kunskaper, ibland fräschar upp dem och ibland ger mig aha-upplevelser.

Jag tror kanske inte att Lövestams skrivsätt passar alla men för min humor är den väldigt bra. Min sambo har fått höra sin beskärda del av högläsning under de här sidorna. Och han har också skrattat, även om han inte är superintresserad av grammatik. De olika exemplen som finns förklarar och även om det lätt kan bli väldigt förvirrande med alla undantag som finns i svenska skrivregler är det bra att det tas upp. Det märks att Lövestam arbetar med SFI, för det är pedagogiskt och lättförklarande. Dessutom är det ju så att vi ofta lär oss lättare med hjälp av humor, och den som delar Lövestams humor kommer att lära sig en hel del.

Det är en hel del skämt, en hel del tänkta dialoger Lövestam och läsaren emellan – och ett par dialoger som faktiskt verkar vara sanna med och allt får grammatiken att både verka superviktig men ändå lätt och inte så skrämmande. Lövestams språk finns det såklart inget att klaga på.

Älskar liknelsen med de ryska gummorna och generellt får Lövestams bilder allt att klarna lite mer. Och vem kan inte annat än älska en bok med en ritad palt i? Det enda som kunde gjort just den upplevelsen bättre skulle ha varit om det hade varit en ritad kams. Fotnoterna är också väldigt skoj, och stundtals också lärorika.

Betyg: 4,5/5


20181003_1449276651843678322940236.jpg

Titel: Grejen med ordföljd: Allt du någonsin velat veta om satsdelar
Författare: Sara Lövestam
Format: inbunden
Serie: Grejen med … #3
Förlag:  Piratförlaget
ISBN: 
  978-91-642-0584-1
Antal sidor: 179
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

 

3 reaktioner till “Grejen med ordföljd – Sara Lövestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.