Veckans topplist v44 – Spökhistorier

Johannas deckarhörnas veckovisa topplista fokuserar den här veckan (när både Halloween och Alla Helgons dag infinner sig) lämpligt nog på spökhistorier. Som den asrädda person jag är kan det hända att jag får problem att hitta fem historier, men jag provar, och annars får jag fylla på med andra ”monster”.

veckans-topplista

1. Spöket på Canterville av Oscar Wilde var min allra första tanke, och jag kan tänka mig att det är fler som har haft samma tanke. Mer mysig spökhistoria som inte ens räddhågsna jag blir nervös av.

2. Gruvdamen av Daniel Svanberg. En av de obehagligaste böckerna jag läst och som jag fortfarande kommer att tänka på ibland, speciellt när det är mörkt.

3. En julsaga av Charles Dickens. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har läst den, utan bara sett Mupparnas filmversion, men det finns ju i alla fall andar i den.

4. Rosie Potters lyckliga liv efter detta av Kate Winter. Över huvud taget inte läskigt, utan en feelgood. Men ändå, spöken. Och vill man få till spökkänsla var det här boken jag läste på sjukhuset när jag precis varit ganska nära döden i sepsis (blodförgiftning).

5. Jag ger upp spökidén för nu har jag gått igenom mina lästalistor från de senaste åren och hittar ingenting annat med spöken, så jag säger istället The Raven av Edgar Allan Poe, som mer ger en mystisk och spöklik känsla.

Som bonus lägger jag till två barnböcker – eller kanske mer en barnboksfigur och en barnbok.

Alla berättelser om Lilla spöket Laban och hans familj är sådär lagom läskiga om man är liten.

I De bortglömda benens hämnd av Rikard Ask och Jutta Falkengren får vi bland annat möta spökhunden Solveig, som är väldigt inne på att spöka och skrämma.

Annonser

8 reaktioner till “Veckans topplist v44 – Spökhistorier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.