Fri att springa – Fredrik Svanfeldt

Första meningen: ”Dö ditt jävla as”

Baksidestext: 
Johan Dahlberg har snart avtjänat sitt fängelsestraff och det har blivit dags att tänka på framtiden. Men hur kommer man tillbaka till ett socialt liv efter två år i fängelse?
Johan gör sitt bästa för att balansera arbete med fortsatt fokus på sin löpträning. Frågan är om han kan hitta nya mål efter att redan ha överträffat alla förväntningar? Tillsammans med sin tränare och nära vän Hansson sätter Johan upp en plan för framtiden med London Marathon i sikte. Samtidigt dyker kärleken oväntat upp i arbetskamraten Sara. Johan vill berätta om sin bakgrund, men olika anledningar hindrar honom och han finner sig mer och mer insnärjd i lögner som han inte vet hur han ska ta sig ur.

Kommentar:
Återigen blir jag mycket mer indragen i en bok om löpning, än jag förväntade mig att bli.

Jag gillade Svanfeldts debut, Dömd att springa, men jag tycker ännu bättre om den här boken. Och det beror helt enkelt på djupet i berättelsen som jag tycker finns på ett helt annat sätt i den än i debuten. Det beror kanske mycket på att Dahlberg nu är ute ur fängelset, vilket gör att det finns så mycket annat att förhålla sig till som gör det lättare att ge en berättelse ett djup, men jag tror att mycket av det beror på att man faktiskt inte bara får följa Johan i den här boken, utan även Sara.

Det finns några väldigt starka stunder i den här boken, där vi faktiskt kan börja med bokens första sidor och den allra första meningen. Näthat och allt runtom som gör att Johan stänger ner sina sidor på sociala media är ett typiskt tecken på tiden, tycker jag, men ändå hemskt och verkligt. Johan och Saras relation är andra väldigt starka stunder för mig, och jag vill skaka om dem båda två – men absolut helst Johan. För att försöka att inte spoila boken för någon säger jag bara att det som händer innan Johans stora mål också är väldigt starkt. Vid själva upplösningen blir jag däremot lite besviken (men samtidigt väldigt glad). Det känns lite som att det blev minsta motståndets lag och att boken skulle vara slut och då inte fick ett så genomarbetat slut, även om jag som skrivet tycker om boken.

Persongalleriet är lagom stort, och för den som har läst debutboken Dömd att springa kommer många välkända ansikten att återkomma och det är lite som att träffa gamla kompisar. Svanfeldt är väldigt bra på att få sina karaktärer att vara olika, tycker jag och jag känner ofta igen dem på deras sätt att vara och att tala – det är ett gott betyg.

Språkmässigt är det också bra. Det ligger rätt i tiden, rätt i karaktärerna och rätt i samhället, tycker jag. Det är också ett väldigt bra flyt. I och med att Hansson alltid finns med för att förklara termer behöver det inte bli så krångligt för sådana som mig, som inte alls är någon löpartyp.

Betyg: 4/5


20180611_1843334352524381651523939.jpg

Titel: Fri att springa
Författare: Fredrik Svanfeldt
Format: inbunden
Serie: Johan Dahlberg #2
Förlag:  Bokförlaget SOL
ISBN: 
  978-91-88611-19-2
Antal sidor: 250 
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 *
Läs också:
Recension på Dömd att springa

En reaktion till “Fri att springa – Fredrik Svanfeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.