Gästblogg: Att våga vara annorlunda – Ulrica Edvinsson Sundin

35485211_10212324418045200_5857438061406715904_n

 

Ulrica Edvinsson Sundin är författaren till fantasyserien Drakens dotter. Första delen ”Resans början” släpptes 2016 och del två: ”Viljornas krig” har sin release på bokmässan 2018, där ni hittar Ulrica i monter A03:52 och kan också se henne i paneldebatten Normkreativ fantastik kl 16:30 på Fantastikscenen (monter A04:49) under fredagen.

Här skriver Ulrica ett inspirerande inlägg om att våga vara annorlunda.

Att våga vara annorlunda

Att stå ut och välja en annan väg än normen är något alla brottas med. Vi som människor har ett behov att söka tillhörighet hos andra. För en del innebär det att de måste ha en större grupp människor hos sig för att må bra, medan för andra krävs bara några få.

Det är antagligen därför många av oss tycker att det är så svårt att välja en annan väg än normen. Att medvetet kliva av en färdigt upptrampad bana och gå över gräset istället för stigen bredvid. Men jag tror att det är just detta avvikande som får både oss som individer och de runt oss att växa. Det är farligt att enbart följa andra och inte lära oss att tänka själva. Vi har sett tydliga bevis i historien på vad det kan leda till.

Det är med detta i åtanke som jag skriver normbrytande fantasy, där jag vänder och vrider på skildringar av ondska för att försöka hitta de gråzoner inom området. Observera att jag använder termen ”ondska” som ett paraplybegrepp för det som kan uppfattas som ont. Begreppet i sig är en gråzon då vår uppfattning fenomenet påverkar av hur vi ser på världen, men eftersom vår världsbild konstant utvecklas så kommer denna syn kontinuerligt ändras. Det som vi ansåg var ondska som barn får nya proportioner när vi är vuxna, och även om ondskan kan verka vara hemskare ju mer insikt vi får, så innebär det vuxna perspektivet även att vi får en bättre förståelse för de faktorer som ligger bakom.

Det vi tidigare såg som enbart ”ont” kan verka rättfärdigat i andras ögon och det är det som är viktigt med litteraturen. Genom den har vi en möjlighet att läsa om andras misstag och erfarenheter och lära oss av dem utan att någon behöver utsätta sig för fara. Vi kan diskutera, reflektera och utvecklas i säkerheten av boksidorna, och genom det ge oss tid att lära oss mer om både vår livsåskådning och vår egen personlighet.

Allt det som nämns ovan är anledningen till att jag väljer att skriva om ämnen som jag vet provocerar, att jag vågar sticka ut även om jag vet att det får mig att verka annorlunda och udda. Jag vill ge läsaren chansen att reflektera varför den reagera som den gör på vissa scener. Varför framstår de kvinnliga karaktärerna som starka? Hur tolkas de manliga karaktärerna som kontrast? Är någon av karaktärerna mer ond än andra, och i så fall varför?

Reflektion är nyckeln till lärande. Lärande är nyckeln till frihet, för utan kunskap kan vi aldrig bygga en värld som är baserad på respekt istället för fördomar.

*
Läs också:
Intervju med Ulrica Edvinsson Sundin
Recension av Drakens dotter: Resans början
Recension av Drakens dotter: Viljornas krig

 

 

En reaktion till “Gästblogg: Att våga vara annorlunda – Ulrica Edvinsson Sundin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.