Dömd att springa – Fredrik Svanfeldt

Första meningen: Han vaknade och satte sig upp i soffan.

Handling (taget från Storytel): 
Johan Dahlberg – en ung man med högskoleexamen och fast anställning har blivit dömd till ett flerårigt fängelsestraff. Boken skildrar livet på en sluten anstalt, kontrasten mot de övriga intagna och hur han tar sig upp ur en djup psykisk svacka genom att han får möjlighet att löpträna i fängelset. Träningen blir mer och mer omfattande och vi får ta del av den spännande skildringen av de svårigheter han möter när han försöker bevisa att han kan bli riktigt bra på någonting. Parallellt beskrivs varför han blev dömd och hur han utvecklas som människa under sin tid på anstalten. Förutom att ta del av berättelsen och förstå mer av hur det är att sitta i ett svenskt fängelse, kommer man att lära sig väldigt mycket om långdistanslöpning, bland annat hur motionslöpare kan utvecklas och vad som krävs för att lyckas på elitnivå.

Kommentar:

Vem skulle kunna tro att en skönlitterär bok om löpning skulle kunna vara gripande? Jag tror att jag är allra mest chockad över hur involverad jag blev i Johans träning och hur det gick för honom för när jag öppnade boken trodde jag inte att det skulle vara något för mig. Det ska bli spännande att se sen om även uppföljaren fungerar på samma sätt.

För en som är löpare och/eller löpningsintresserad tror jag att det här kan vara en väldigt bra bok. Det känns som om den är full med tips och tricks att ta till sig om en vill arbeta mot löpningsmål men även en sådan oerhörd ickelöpare som jag själv blir inspirerad och imponerad över träningen. Det är också en spännande insyn på svenska fängelser som känns rimlig och trovärdig.

Något jag tycker om med den här boken är att den tar upp psykisk ohälsa, och att det kan gå att hitta behandling för det. Jag kan däremot sakna ett djup i Johans anledning, för även om vi får veta varför han sitter fängslad (fortsättningen på det här stycket är lite SPOILERVARNING) och att det hemsöker honom medan det fortfarande är blockerat så får vi inte riktigt veta när genombrottet kommer och han minns allting, helt plötsligt gör han bara det. Dessutom är det mycket som bara klaffar och inga riktiga motgångar finns, förutom att han är i fängelse då.

Språket flyter på bra, tycker jag. Historien har ett driv framåt hela tiden, och många gånger kan man förstå vem som pratar bara genom att se hur det är skrivet, det gillar jag väldigt mycket.

Persongalleriet är lagom stort, vilket så klart hjälps av att det utspelar sig i ett fängelse. Jag tycker om Johan, jag sympatiserar med honom, men jag gillar också Hansson som verkligen verkar genuint intresserad av att allt ska gå bra.

Det ska bli spännande att se vad som händer i bok två, när Johan är ute ur fängelset.

Betyg: 3/5

screenshot_20180730-221237_storytel1241856337937569216.jpg

Titel: Dömd att springa
Författare: Fredrik Svanfeldt
Format: e-bok
Serie: Johan Dahlberg #1
Förlag:  Word audio publishing
ISBN: 
  9789188321138
Antal sidor: 687 (e-bok för storytel)
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

2 reaktioner till “Dömd att springa – Fredrik Svanfeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.