Dagen du förstörde allt – Linnea Dahlgren

Första meningen: Vi följs alltid åt.

Handling (taget från Storytels hemsida): 
Melanie och Kassandra har varit bästisar sen de var små. De behöver inga andra, de har ju varandra: Mellan och Kass. Något av det bästa de vet är att besöka Tidssmygen, en glänta i skogen där det känns som man kan resa i tiden. De reser till gemensamma minnen och till allt roligt de ska göra i framtiden. Så en tidig morgon vaknar Melanie av telefonen. Kassandra är död. Hon har tagit livet av sig. Nyheten drabbar Melanie som ett slag. Det kan inte vara sant, det måste vara ett misstag. Hur ska hon fortsätta leva? Mellan kan ju inte finnas utan Kass. Men så kommer hon på: Tidssmygen. Tänk om hon kan resa i tiden och få Kassandra att ändra sitt beslut. En finstämd och gripande berättelse om sorg, vänskap och kampen för att leva vidare.

Kommentar:
Jag vet inte vad jag mer kan säga om den här boken än att jag älskade den. Uppläsaren var toppen (i 1,75x hastighet) och känslan fanns där genom allt. När jag gick med barnvagnen, eller bara stod och gungade den, lyssnade jag på den här och det gick inte att hindra tårarna som rann nästan ända från början och slutet fick alla fördämningar att brista.

Det jag tycker är fint med den här boken är att själva initieringen till berättelsen är ett självmord, men sen blir inte fokus på just det tagna livet – utan personen. Jag tror att det behövs mer sådan här litteratur för att vi som samhälle ska våga prata om psykisk ohälsa, men jag tror att det måste ske finstämmigt och inte alltid så ”in your face” – det här tror jag kan vara en fantastisk bok för det jobbet.

Persongalleriet är lagom stort här, och jag tycker om att man får möta flera håll på det här. Även om det är Melanie som man lär känna bäst (och Kassandra som en förlängning av det Melanie berättar) eftersom allt sker ur hennes perspektiv så tycker jag att man lär känna alla väldigt bra och det känns verkligen som om man är inne i boken. Jag tycker om att man får se lite hur ”den taskiga killen” mår i efterhand och jag tycker om att man får se Kassandras familj på det sättet man får göra.

Språket är flytande, lättlyssnat och passar väldigt bra för en ungdomsbok. Det får mig att förstå att det är ungdomar allt handlar om, utan att få mig att känna mig lastgammal, när jag ändå nästan är dubbelt så gammal som huvudkaraktärerna.

Oerhört gripande bok. Skolbibliotek borde köpa in den och den borde vara obligatorisk läsning för alla i slutet av högstadiet eller under gymnasiet.

Betyg: 5/5

screenshot_20180718-161429_storytel7448857981480157696.jpg

Titel: Dagen du förstörde allt
Författare: Linnea Dahlgren
Omslagsillustration: Annika Bäckström
Format: ljudbok
Uppläsare:
Asta Kamma August
Förlag:  Saga Egmont
ISBN: 
 9788726002447
Speltid: 5 t 34 min
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

3 reaktioner till “Dagen du förstörde allt – Linnea Dahlgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.