Dit du inte får gå – Emil Haskett

Första meningen: Svarta fåglar sveper över natthimlen.

Baksidestext: 
I staden där du bor finns ett förbjudet område där dina fantasier och farhågor kan besannas. I stadsdelen har tid och rum lösts upp och vad som helst kan hända. Har du en gång gått dit kommer platsen alltid att hemsöka dig.

Genom staden rinner Mörkån vidare in i Gamla stans slingrande kullerstensgränder. Ungdomarna Anna, Felicia, Anders, Tim och Markus har fått lära sig att undvika stadsdelen. De har hört historier om sagoväsen, spöken, prostituerade och mördare, men även om äventyr, sexuell frigörelse och kärlek. Deras föräldrar får något märkligt i blicken när området nämns. En pappa tar sig för halsen och blundar som om något gör ont, en mamma sitter med ett frånvarande leende som inte ser friskt ut. Lockade av den förbjudna platsen går ungdomarna ändå dit. Några kommer att hitta vad de söker. Andra kommer att råka illa ut.

Kommentar:
Det är fantastiskt hur många olika vinklar på en och samma genre det går att få till. Trots att det finns magi, övernaturligheter, gamla religioner och fornnordiska språk blandat i en och samma bok känns det inte på något sätt gammalt, utan Emil Hasketts bok känns otroligt ny. Det kanske är jag som inte är världens vanaste läsare av fantastik-genren, men sättet de olika övernaturligheterna används känns spännande för mig. Jag är väldigt förtjust i användandet av den svenska folktron, något jag själv älskar att läsa om. Om man inte är en van fantasyläsare tror jag att den här boken definitivt kan vara en bra inkörsport, för det finns lite av allt, och den riktar sig till äldre unga och vuxna, vilket gör att den inte är jättesvår att ta till sig.

Jag tycker också om att det inte känns helt taget ur luften, det som händer. Oavsett om en bok har inslag av magi och övernaturligheter eller inte, är det viktigt att det känns trovärdigt, och det gör den här boken. Läskigt trovärdigt och rimligt, så jag är glad över att vi inte har någon gammal stadsdel på den lilla orten jag bor.

Överlag tar det lite tid för mig att komma in i den här boken. Jag tror att det faktiskt mest är mitt eget fel för omslaget (som jag tycker är oerhört vackert) fick mig från början att tänka på en bok för yngre ungdomar, vilket gjorde att jag trodde att den skulle vara mer lättläst. Det kan också bero på att det är ett ganska gediget persongalleri som tar lite tid att lära känna. När jag väl har kommit över de här stegen, och det gick ganska fort, är jag fast och vill läsa hela tiden. Jag vill så gärna veta hur det ska gå för alla.

Något jag gillar med persongalleriet är att det är vitt skilda människor. Hade Haskett valt att det skulle vara mer liknande personligheter hade jag snabbt varit bortkollrad, men nu hinner jag fastna för Anders och hans öde och bakgrund, samt för Anna, bara för att om jag skulle vara någon av dem så skulle jag vara Anna.

Språket är fint, och passar berättelsen som, trots så många karaktärer knyts ihop utan lösa trådar, och dessutom väldigt snyggt. Jag är väldigt spänd på fortsättningen i berättelserna från Mörkån och jag vill absolut veta mer om det mystiska huset, och dess invånare.

Betyg: 4/5

20171202_1333251295632886.jpg

Titel: Dit du inte får gå
Författare: Emil Haskett
Format: inbunden
Serie: Berättelser från Mörkån #1
Förlag:  Fantasiförlaget
ISBN: 
 978-91-981602-6-0
Antal sidor: 364
Språk: Svenska
Utgiven: 2017

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

En reaktion till “Dit du inte får gå – Emil Haskett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.