H.C. Andersen – novellantologi

Boken släpps i samband med bokmässan i Göteborg i september, 2018.

Handling (taget från Adlibris): 
Marchetti Förlag följer nu upp succén Grimm med antologin H.C. Andersen. Sagorna har ändrat form. Disneyfluffet har slängt sig i väggen och brutaliteten har frodats. Klassiska sagor som Flickan med svavelstickorna, Näktergalen, Den ståndaktige tennsoldaten, Elddonet, Svinaherden, Tummelisa, Den lilla sjöjungfrun, Prinsessan på ärten, Snödrottningen, Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder m.fl. har fått nya tolkningar. H.C. Andersen: Fantasifullt, brutalt och stundtals spektakulärt spännande.

Kommentar:
I den här novellantologin har 32 författare skrivit 36 olika noveller, alla inspirerade av H.C. Andersens stora sagoskatt. Tidigare har samma förlag gett ut liknande antologier, men på Bröderna Grimms sagor.

Det här är spännande på många nivåer. Dels finns det en stor tjusning i att försöka lista ut vilka sagor som har stått för inspirationen för varje ny novell och dels är det väldigt roligt att se så många olika stilar på noveller. I den här boken borde nästan varje läsare kunna finna en favorit, då det finns flera olika genrer: både kärlek och hat, glädje och sorg, dystopier, framtidsvisioner, övernaturligt, aliens och annat finns att finna – precis som det ska vara i en sagoskatt. Men märk väl, det är en sagoskatt för vuxna. Det är ganska mycket blod och våld på sina håll, och inget jag skulle välja att läsa för barn alls. Det kanske faktiskt går att jämföra med många av H.C. Andersens original, eftersom de inte alls alltid har det där mysiga, lyckliga sagoslutet som vi ofta tänker på.

Innan varje ny novell finns ett rim för att hjälpa läsaren att räkna ut originalsagan och i de allra flesta fallen har jag varit hjälpt av dem, och även om jag inte har läst Andersens sagor på många år, och i vissa fall inte alla, så känner jag igen sammanfattningen av dem. Vissa noveller heter precis som originalet och det tycker jag också är trevligt, så att jag inte alltid behöver fundera på vilken originalsagan är. Jag tycker också om att det finns flera noveller som är inspirerade av samma saga. Det är inspirerande att se så många vinklingar på ett original.

Nu är jag ingen storläsare av antologier, men jag tycker att nivån är överraskande hög rakt igenom. Självklart är jag inte lika förtjust i alla noveller, men det är mer en smaksak än något annat. Flera gånger under läsandets gång har jag tänkt: ”Det här är helt klart min favorit hittills.” och det är ett gott betyg. I och med att det är så många olika noveller känns det inte orimligt med 500 sidor, och dessutom känns det inte så långt när man kan läsa någon/några noveller i taget. Novellerna har också varierande längd, något som får mig att hålla mig på alerten och inte bli uttråkad. Även de varierande ämnesvalen och genrerna får mig att hålla mig vaken och inte tråkas ut.

Språkligt tycker jag att den här antologin hänger ihop väldigt bra, det är inget som sticker ut orimligt åt något håll.

Ska jag välja ut några favoriter (jag kan på riktigt inte välja en, det är alldeles för många bra) så säger jag: Fjärran besökare av Emelie Beijer, Svanvinge av Sara Dalengren, Lisa av My Lemon, Den fula ankungen av Sandra Haak Södervall, Sångfågeln av Sandra Nordqvist och Norra Morsjöjungfrun av Peter Westberg.

Om man är sagofantast, eller bara allmänt intresserad av noveller, är detta en bok man inte bör missa. Sällan har olyckliga slut bundit mig så mycket, och känts mer okej, än i den här antologin. Tack och lov blandas de med några lyckliga, så mitt hjärta också får lite paus.

Betyg: 4,5/5

screenshot_20180611-090217_photos34134539752755292.jpg

Titel: H.C Andersen
Författare:Sofi Poulsen, Marie Metso, Andreas Lindblad, Mirjam Lindahl, Emelie Beijer, Sara Dalengren, Kristina Suomela, Lars Carlberg, Maria Karlberg, Helen Lindholm, My Lemon, Marielle Jansson, Mari-Ann Hedlund, Viktor Gårdman, Martin Simonson, Marcus Olausson, Jesper Halwar, Ulrika Fjellborg, Sandra Haak Södervall, Linn Liljemo, Jan Illian, Nike Fritz, Sandra Nordqvist, Thomas Vildström, Jimmy Håkansson, Olov Johansson, Anita Mederyd, Jenny Morén Karlsson, Peter Westerberg, Susanne Wiik Ekebergh, Jenny Töredal & Emelie Eliasson
Rimstuga: Ewa Broberg, Kris Kite & Ulrika Fjellborg
Format: Inbunden
Förlag:  Marchetti förlag
ISBN: 
 9789198384604
Antal sidor: 500 
Språk: Svenska 
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

 

11 reaktioner till “H.C. Andersen – novellantologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.