Lea Lejontämjare på badhuset – Lotte Lannerberth & Johanna Rehn

Handling: 
Idag blir det spännande. Och lite läskigt. Lea ska till simhallen utan puffar. Som tur är ska Elliot med. Han har både badring och puffar. När det bildas en ström i vattnet befinner sig Lea och Elliot plötsligt på Nilen. Där finns det krokodiler, fallande träd och tandlösa pirater som jagar dem…

Kommentar:
Treåringen tycker: Hemma är vi väldigt inne på skattkartor och sjörövare just nu och när han såg sjörövarflaggan på bokens framsida var han såld. Sedan var det väldigt spännande med både krokodiler, hajar och (inte minst) piraterna.

Mamman tycker: Det här kan vara en av de finaste omslagen till en barnbok som jag har sätt. Älskar de olikfärgade trianglarna och bokens baksida skulle jag väldigt gärna ha som tavla i barnrummet (lägger bild på den längst ner så får ni se själva). Vi har inte läst de andra böckerna i serien men jag tycker om att det inte är tydligt utskrivet förrän boken är slut att Elliot har Downs syndrom. I boken är han bara ett barn, även om han förstärker med tecken. Jag tycker att det är jättebra att det är han som får se till att det slutar lyckligt (utan att spoila för mycket) och jag tycker om att han har prinsessor på sina armpuffar.

Det är också väldigt fint att tecknen får en sådan naturlig del av berättelsen och att de dessutom syns i illustrationerna. I slutet av boken ser man en tydligare teckning av hur man gör tecknen, och det är också väldigt bra och hjälpsamt för mig som inte är mer än hjälplig på teckenspråk.

Det jag kan tycka är lite krångligt är att boken är skriven i jag-form. Det känns som en vuxengrej, att kunna sätta sig in i ett förstapersonsperspektiv, medan barn lättare tar till sig historier som är om någon annan. Men å andra sidan kan det vara väldigt bra att träna på olika perspektiv redan från början. Och skulle jag tycka att det är krångligt för honom, kan jag ju bara ändra perspektiv själv när jag berättar.

Illustrationerna är färgglada utan att vara jätteskrikiga, finstämmiga och väldigt detaljerade. Vi hittade många saker att peka på och prata om på varje bild. Texten är lättläst och det är lagom mycket text på varje sida för att även barn som är ovana vid högläsning ska orka, men berättelsen är nog spännande för att fånga även de äldre i åldersspannet. Jag gissar på att boken kommer bli en favorit här hemma. Han har redan velat läsa den med mormor också, som var precis lika förtjust i den som jag är. Som pensionerad förskolelärare skulle hon rekommendera den till förskolor landet runt.

20180609_1505107102221487937653008.jpg

Titel: Lea Lejontämjare på badhuset
Författare: Lotte Lannerberth
Illustratör: Johanna Rehn
Format: inbunden
Serie: Lea Lejontämjare #3
Förlag:  Kikkuli förlag
ISBN: 
 9789188195593
Ålder: 3–6
Antal sidor: 28
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon20180613_1220241428167566216680270.jpg

 

 

En reaktion till “Lea Lejontämjare på badhuset – Lotte Lannerberth & Johanna Rehn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.