Författarintervju – Ewa Broberg

image1Ewa Broberg, från Motala, är fantastikförfattaren som startade Marwa förlag för att ge ut sina egna böcker men hon har också gett ut andras alster. Hon utkommer i veckan med del två i sin dystopiska trilogi om Friskyttarna.

Du är aktuell med Desertörerna, andra delen i serien om Friskyttarna, som kommer ut den 9/6. Kan du berätta lite kort om boken och serien?

Friskyttarna är en dystopisk trilogi, som utspelar sig i det som en gång kallades Sverige. Europa har blivit ödelagt efter ett stort krig, och de som överlevt lever innanför murar under en kupol. Huvudkaraktären Lilia, tvingas fly från det trygga Eden, men när hon väl är på utsidan, upptäcker hon att myndigheterna inte har varit helt ärliga. Lilia ansluter sig till friskyttarna, en grupp som kämpar för sin rätt att leva som fria människor. I Desertörerna har Lilia fångats in och förts tillbaka till Eden. Priset för att hon ska bli fri den här gången är högt och när hon försöker fly från alla krav, hotas hennes närmaste till livet. Hon tvingas inse att kunskap är makt, men att man behöver vara försiktig med vem man delger den kunskapen. 

Du har valt att starta ett eget förlag för att släppa dina böcker, och har även släppt ett par böcker från andra författare. Varför valde du att gå den vägen?

De flesta förlag som ger ut fantastik i Sverige hade manusstopp när Friskyttarna var färdigskriven. Valet stod mellan att vänta eller att ge ut själv. Och när jag ändå hade börjat ge ut min egen, kunde jag lika gärna ge ut andras också! 😊

Om du skulle hamna på en öde ö, vilken av dina karaktärer vill du ha med dig – och varför?

Jag skulle nog vilja ha med mig Adrian. Han är stark, har torr humor och tvekar inte att göra allt för den gillar!

Du är en del av Östergötlands fantastikförfattare, kan du berätta lite om er som grupp?

Vi är en grupp som träffades för att fika och prata skrivande till att börja med. Allt eftersom gruppen växte, blev vi sugna på att hitta på saker tillsammans. Vi ordnar signeringar ihop, åker på mässor, deltar i paneldiskussioner, säljer varandras böcker och så vidare. Till hösten planerar vi ett större litteraturevent med inriktning mot fantastik i samarbete med Stadsbiblioteket i Linköping.

Finns det något du absolut inte klarar av när du ska skriva? Jag tänker musik, eller bakgrundsljud, eller kan du jobba genom allt?

Jag har svårt att skriva när sådant som angår mig sker omkring mig. Till exempel har jag svårt att fokusera när familjen är hemma. Ljud i sig är inte störande, det skulle inte vara något problem att sitta på ett bullrigt kafé eller en förskola och skriva. Där är det liksom saker jag inte behöver lägga mig i eller bekymra mig över. 

Vilka är dina tre bästa skrivtips?

  1. Läs mycket. Det ger både inspiration, en god känsla för språk och olika stilar.
  2. Var inte för petig. Om du börjar fundera över grammatik och så vidare är risken stor att du fastnar. Allt sånt går att fixa till i redigeringen.
  3. Skriv, skriv, skriv! Även om det känns som nonsens just när du skriver, kanske det leder till att du får idéer till annat.

Skriver du helst ensam, eller kan du arbeta tillsammans med andra när du skriver?

Det är lite olika. Jag har märkt att om man sitter tillsammans och skriver höjer man den kreativa energin. Det är som om det smittar av sig. Men ibland är det skönt att vara ensam, särskilt om jag skriver emotionellt jobbiga scener.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag jobbar deltid som intensivvårdssjuksköterska. Och så har jag fem barn, varav fyra bor hos mig varannan vecka, så de kräver en hel del uppmärksamhet.

Och sist men inte minst, vilken är den bästa bok som du har läst, och varför?

Oj, vad svårt! Tror att jag måste säga Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen, men även hennes Skuggserie kommer högt upp på topplistan. Det var nog de böckerna som förde in mig i fantastikens värld på allvar.

*

Här kan du hitta Ewa Broberg och Marwa förlag:
Marwa förlags hemsida
Marwa förlags Facebooksida
Ewa Brobergs författarsida på Facebook

*

Läs också:
Min recension av del 1 i Friskyttarna-serien: Friskyttarna
Andra författarintervjuer

 

2 reaktioner till “Författarintervju – Ewa Broberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.