Veckans topplista v.12 – svenska klassiker

Johannas deckarhörna vill den här veckan att vi listar svenska klassiker. Jag är ganska dålig på att läsa klassiker över huvud taget faktiskt så jag har valt att lista fem barnboksförfattare istället, utan inbördes ordning, med mina favoriter av dem.

veckans-topplista

  • Astrid Lindgren tror jag faktiskt är ett måste på en sådan här lista, och min favorit av hennes böcker är Mio min MioTätt följd av Bröderna Lejonhjärta så de får också vara med.
  • Lennart Hellsings karaktär Krakel Spektakel är väl också en klassiker? På bokrean fanns hans ABC, så det får bli min andra bok. Jag köpte den inte, för den finns hemma hos mina föräldrar i bokhyllan där och jag funderar faktiskt på att sno den därifrån istället.
  • Elsa Beskow har ju också skrivit många klassiker, och flera av dem står i bokhyllan här hemma (och en del hemma hos mina föräldrar). Jag har två favoriter från henne – Solägget och Tomtebobarnen, som jag tycker håller såhär efter många år också.
  • Inger och Lasse Sandberg har gjort jättemånga bra böcker, en av mina favoriter är Vit och svart och alla de andra. Sonen däremot, han älskar Laga mig, sa Pulvret.
  • Ivar Arosenius bok Kattresan fick jag 1988 av mammas kusin, och det var då den ”Adertonde upplagan” av en bok som skrevs 1978, och jag gillar den, så den får också vara med.

En vuxenbubblare kan ni få också. Jag gillar Doktor Glas av Hjalmar Söderberg riktigt mycket, och det var en av mina första recensioner på bloggen.

9 reaktioner till “Veckans topplista v.12 – svenska klassiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.