Gurktjuven – Emma Frey-Skött

Handling: 
Dörren till lekstugan glider långsamt upp på glänt och något litet och lurvigt slinker ut genom dörrspringan. Fia blir alldeles iskall inuti sig när hon förstår vem det är som sitter och sniffar där på lekstugetrappan. Det är Gurkan. Och på något sätt har han sluppit lös.

Vad tar man sig till när någon har stulit ens bästa vän? Fia har faktiskt ingen aning. Det enda hon vet är att Emma och hon inte är bästisar längre. Sedan dumma Monkan började i klassen hänger Emma bara med Monkan.

Fia känner sig ledsen, utanför och ARG. Så när hon av en ren händelse råkar stjäla Monkans kanin Gurkan, känns det riktigt bra. Det visar sig dock vara mycket svårare att gömma en kanin än Fia någonsin trott.

Kommentar:

Den här boken är Fias. Fia som förlorar sin bästa kompis Emma när Monkan börjar i deras klass. Fia som blir ett tredje hjul och som egentligen är oönskad och allt är jobbigt.

Egentligen är det här en jobbig bok. Kanske främst för mig själv för jag hade också sådana här kompisar när jag gick i skolan. En som var bossig och bestämde villkoren på lekar, eller att jag inte fick vara med om jag inte gjorde vissa saker. Så jag förstår Fia, när hon råkar bli Gurktjuv.

Boken är mycket mindre sockersöt mot vad man kan tro när man ser på framsidan men jag tror att den är nyttig. Den hanterar svåra och jobbiga känslor men barnen kan också konkret se och känna hur det blir när det blir fel. Dessutom får de lära sig en hel del om kaniner. Det är en mycket verklighetstrogen historia och jag tror att många barn i åldrarna 9–12 kan få bra behållning av den. Skulle absolut rekommendera den här, kanske speciellt som högläsningsbok.

Tack till författaren för recensionsexemplar!

20180201_140621881519170.jpgTitel: Gurktjuven
Författare: Emma Frey-Skött
Förlag:  Idus förlag
ISBN: 
978-91-7577-685-9
Ålder: 9-12
Antal sidor: 118 
Språk: Svenska
Utgiven: 2018

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 

Annonser

2 reaktioner till “Gurktjuven – Emma Frey-Skött

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.