En chick lit-kanon

Kulturkollo vill att vi listar chick lit-böcker som borde ingå i en kanon, bara för skojs skull. Hjälp, vad svårt!

Så här skriver Wikipedia (vetenskapligt, javisst) om chick lit:

Chick lit, från chick (i betydelsen ung kvinna) och lit (litteratur), en litteraturgenre som skildrar livet för storstadskvinnor i 20- och 30-årsåldern, även om det finns undantag. Oftast är böckerna skrivna av kvinnor och riktar sig till kvinnor. Rollfigurerna är inte sällan överanalyserande unga kvinnor som söker perfektion, vare sig det är att hitta en partner, ett jobb eller en lägenhet.

Chick lit-genren tog fart med Bridget Jones dagbok av Helen Fielding på 1990-talet. Genren har också betraktats som postfeministisk eftersom den ofta behandlar kärlek och förhållanden på ett okonventionellt sätt.

Motsvarigheten till chick lit inom den manliga litteraturen är lad lit. Romaner för lesbiska kallas för clit lit. Näraliggande genrer är feelgood, romance och romantisk komedi.

Såatte, inga bekymmer, eller hur?

Jag tänker mig att just Chick lit och feelgood är väldigt likartade och böcker som jag tänker mig är det ena räknas säkert av vissa som det andra. Men jag kör på med böcker som handlar om kvinnor i åldrarna 20-40 helt enkelt som jag gillar. 🙂 Sedan kanske inte alla är sådana böcker som nödvändigtvis behöver vara med i en kanon, men det är bra böcker – och sådana ska det tipsas om. 🙂

Ally Hughes har sex ibland av Jules Moulin läste jag förra året och tyckte verkligen om den och jag känner att den passar bra in på det här temat (även om Ally är 41).

Annars var Marian Keyes en favorit i min ungdom (hehe, vad jag lät gammal) och även om det är många år sedan jag läste hennes första böcker håller jag dem som läsvärda. Får se om jag håller med när jag väl kommer till att läsa om dem. Den senaste jag läste var Hemligheten på Mercy Close och den gillade jag.

Janet Evanovich och hennes serie om prisjägaren Stephanie Plum brukar jag lyfta upp i sådana här lägen. Humor, sexiga män och världens ballaste mormor – det kan ju inte gå fel. Efter 24 böcker i serien, plus ett par mellanböcker kanske man kan börja bli less och kunna dem (inte jag, men jag gillar saker jag känner igen) men de första böckerna tycker jag absolut platsar på en sådan här lista.

Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller tipsade jag om bara i förra inlägget som en av de bästa böckerna jag läste mellan december och februari och den passar också bra in här tycker jag.

Mhairi McFarlane måste ju platsa på en sådan här lista. Under min sjukhusvistelse i väntan på förlossningen i somras läste jag Det är inte jag, det är du och nu under det här året har jag läst de resterande böckerna som hon har skrivit. Jag har älskat dem allihop.

Passar Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman in här? Skit samma, jag tipsar om den ändå. 😉

Svenskt då? Camilla Davidssons ypperliga serie om Emma kanske är mer feelgood men ändå så bra att jag vill tipsa om den. Josefine Sandbloms Kalla mig Amanda är väl också någon slags mellangenre, men också värd att lyfta.

Hörni, det där gick ju bra. Inser nog själv att det här med chick lit och feelgood som genrer är favoriter hos mig för de är ofta väldigt lättlästa och mysiga. En varm filt under den här himla vintern som har bestämt sig för  att stanna (jag är inte alls bitter för att jag var tvungen att skotta massa snö imorse och för att jag dessutom drog en snyggvurpa inför två av granngubbarna), där man vet hur det ska sluta – och det är okej.

 

 

 

3 reaktioner till “En chick lit-kanon

  1. Det känns som det var länge sedan jag läste chick lit, jag har nog sett fler sådana filmer. Det skall bli roligt att se allas tips! Och kul att se att Vägen till Sugar Maple Inn är en chick lit, då kommer jag ju att läsa en ganska snart 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.