Litterära tonåringar – kulturkollo

Kulturkollos veckoutmaning handlar om tonåringar: Berätta om tonåringar i kulturens värld som du tycker om eller kanske sådana som du tycker är riktigt hemska. Kanske vill du också lyfta fram sådant du älskade som tonåring och som din inre tonåring älskar nu?!

Med ens kände jag mig jättegammal med mina 30 år. Det blir ungefär samma sak när Guess the year går på vh1 (ja, jag tittar på vh1 /gammal) och man inser att en låt som man haft som favorit ”för inte så länge sedan, för jag kommer ihåg när den kom ut” är 20 år gammal. Exempel: Crazy av Gnarls Barkley som kom ut 2006, samma år som jag tog studenten och åkte till Irland som au-par (stannade i tre veckor, kulturkrock för pappan var ett as och lyfte aldrig ett finger, åkte hem).

Jaha, tonårsgrejer. Överlag tycker jag att tonåringarna i Anna Ahlunds böcker Du, bara och Saker ingen ser är värda att nämna. Där får alla vara som de är, även om de har vanliga tonårsproblem.

När jag själv var i de yngre tonåren läste jag mycket Kittyböcker och hon var också länge min hjälte. En som gjorde att jag älskade att läsa, och som gjorde att jag förälskade mig i mysterier. Det gillar jag fortfarande. Däremot är jag lite rädd för att läsa om Kittyböckerna, även om jag skulle vilja. Tänk om de inte alls är bra längre, för att jag är äldre? Däremot har jag en stor låda på vinden med böcker, till mina barn framöver (hoppas jag).

När det kommer till film och musik och sånt har jag inte så många referensramar faktiskt. Som tonåring (igen, yngre tonåren) var Spice Girls enormt stort i min umgängeskrets och det var nog fösta gången jag faktiskt lyssnade på något som alla andra också gjorde. Annars gillade jag mer Backstreet Boys och Westlife medan ”alla andra” lyssnade på 5ive. Första Spice Girls-skivan minns jag att jag fick köpa själv för kommande veckopengar och att det tog hur lång tid som helst att betala av den. Men å andra sidan lyssnade jag väldigt mycket på den också, så den betalade sig nog. 😉

Ja! Tv-seriemässigt finns faktiskt en väldigt stark kvinnlig karaktär för mig – Kim Possible! Hon var kapabel, stark, kunnig och hade en svag manlig sidekick (och en nakenmullvad, icke att förglömma). (bild lånad av google)

is-a-kim-possible-live-action-movie-possible-caught-in-a-jam-310582

 

Annonser

2 reaktioner till “Litterära tonåringar – kulturkollo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.