Den tomma stolen – JK Rowling

Första meningen:  Barry Fairbrother hade ingen lust att gå ut och äta middag.

Handling (taget från Goodreads): 
När Barry Fairbrother oväntat avlider, knappt fyrtio år gammal, försätter dödsfallet den engelska staden Pagford i chock. Med sitt kullerstensbelagda torg och den historiska klosterkyrkan verkar staden vara en idyll – men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Rika i strid med fattiga, tonåringar i strid med sina föräldrar, hustrur i strid med sina män, lärare i strid med sina elever – Pagford ruvar sannerligen på mörka hemligheter.

Och den tomma stol Barry efterlämnat i grevskapsrådet blir snart källa till den värsta strid byn någonsin har upplevt. Vem kommer att stå som segrare i det val som utmärks av passioner, dubbelspel och oväntade avslöjanden?

Kommentar: Det enda som försiggår i mitt huvud när jag läser den här boken är: Men Harry Potter då? Den serien är ju asbra, eller? Och nu sitter jag här och är livrädd. Det är länge sen jag läste Harry Potter. Jag har tänkt göra det igen. Tänk om jag inte tycker om den längre?

Det kan tyckas orättvist mot en bok, men få författare har jag större förväntningar på än JK Rowling herself. Antagligen hade jag tyckt bättre om Den tomma stolen om jag inte hade läst något innan, men kanske bara marginellt. När min första förvirring lagt sig (väntade ganska länge på att tjatet skulle sluta och magin börja) tyckte jag fortfarande att ingenting hände och det var jag säker på att jag skulle få tycka rakt igenom bokens alla sidor. Men så, med max 50 sidor kvar, börjar det hända grejer och sen händer allt.

Om jag ska ge ett råd så skulle jag då säga: läs del 1 och hoppa sen fram till del 6.
Jag gillar del 6 & 7, och del 1 är nödvändig ändå för att de ska vara förståeliga. Resten är för mig en tämligen innehållslös (det tror jag framgick i stycket innan) personpresentation av en hel enorm hög med karaktärer. Alldeles för många följs i för långa omgångar och det är bara en massa skvaller och tjafs.

Finns det något jag tycker om då, kan man fråga sig? Som sagt, del 6 & 7. När det händer grejer är Rowling magisk (hehe) och sidorna bara flyger undan. Jag gillar också att det hela tiden kommer anspelningar till det magiska. Det skrivs om att det är som magi, att någon sågs som en trollkarl och så vidare. Det gör att det känns som en liten hemlighet och förståelse som bara finns mellan mig och Rowling, som ett internt skämt.

Överlag är det ingen bok jag rekommenderar men kanske inte heller någon jag vill ha oläst. Den kommer dock inte att få behålla sin plats i bokhyllan utan får gå vidare lite magiskt, och ta plats hos någon annan.

Betyg: 1,5/5

Titel: Den tomma stolen (Original: The Casual Vacancy)
Författare: JK Rowling
Förlag: Wahlström & Wistrand
ISBN: 
978-91-46-22410-5
Antal sidor: 526
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven: 2012 (original: 2012)

 20180115_1408392125644229.jpg

Annonser

4 reaktioner till “Den tomma stolen – JK Rowling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.