Tro – Gunborg Sahlin

Första meningen:  Tack för att du kom!

Handling: 
Trettonåriga Linnea Jansson drunknar i brunnen utanför sina föräldrars hus. Om det är självförvållat eller en olyckshändelse vet ingen, men det ryktas att hon inte fått frid utan fortsätter gå omkring här i livet. Det är bara spekulationer förstås, för den enda som verkligen kan se och höra henne är lilla Rakel, fem år.

Rakel bor hos sin mamma som ständigt drömmer sig till filmens värld. Hennes pappa arbetar heltid på Rockwool i Skövde och är sällan hemma. Då mamman lämnar familjen anser barnavårdsnämnden att Rakel inte längre kan bo kvar hos sin pappa utan måste omhändertas.

Hon placeras därför på barnhem och blir vän med en mörk flicka från Afrika som heter Altena. Men husmor särar på dem av principiella skäl och för att hon kan. Linnea Jansson däremot kommer husmor inte åt.

För att klara av livet flyr Rakel ofta in i böckernas fantasifulla värld. Där finns romantiken, vacker, rättvis och lovande. Något för en sökande flicka att tro på.
När Rakel inser att det hon hållit heligt och alltid trott på inte överensstämmer med verkligheten, går hon och Linnea Jansson från brunnen till en slutgiltig och blodig uppgörelse.

Kommentar: Hur mycket dåligt kan egentligen hända en människa? Den frågan ställer jag mig om och om igen genom den här boken. Stackars lilla Rakelspektakel, vilket förresten är ett av de bästa smeknamn jag har hört i mitt liv. Det är nästan så att jag antingen vill skaffa ett barn till eller byta namn på ett av de redan existerande bara för att få använda det.

Det otrevliga med den här boken är att jag inte vet var jag ska placera Rakel. Är det bara synd om henne för allting som händer eller är hon dessutom uppepå allting, inte klok? Händer allt som hon berättar verkligen på riktigt eller är det mestadels saker som hon föreställer sig?

På samma sätt vet jag inte heller om jag ska tycka mest synd om henne, för allt som händer, eller om jag ska tycka att hon är skrämmande och ibland rent av otrevlig. Tanken är att det här är första boken i en serie och jag är oerhört intresserad och spänd på en fortsättning, för jag fastnar för Rakel, även om jag nödvändigtvis inte tycker om henne.

Språket är lite gammeldags, men eftersom allt utspelar sig i dåtid, gör det inget. Det känns som att sitta med Rakel i något rum och hon berättar för en hur saker och ting ligger till och hur det var förr, och det känns också trovärdigt. Tragiskt, men trovärdigt. Persongalleriet är lagom stort. Själva handlingsmässigt tycker jag att det finns ett driv och saker händer hela tiden, och det kommer ändringar som man inte trodde, en lovande början helt enkelt.

Tack till författaren för recensionsexemplaret!

Betyg: 3,5/5

Titel: Tro (Original: I,
Författare: Gunborg Sahlin
Serie: #1
Förlag: Drömmars förlag
ISBN:  978-91-977559-2-4
Antal sidor: 193
Språk: Svenska
Utgiven: 2017

screenshot_20171219-203426758135511.png

Annonser

En reaktion till “Tro – Gunborg Sahlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.