Begynnelse – Dan Brown

Första meningen:  På vägen uppför den svindlande branta kuggstångsbanan i det mödosamt klättrande tåget spanade Edmond Kirsch upp mot den taggiga bergstoppen ovanför sig.

Handling (taget från Goodreads): 
Varifrån kommer vi?
Vart är vi på väg?

Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, anländer till Guggenheimmuseet i Bilbao för att närvara vid avslöjandet av en upptäckt som enligt inbjudan kommer att ”förändra vetenskapen för alltid”. Edmond Kirsch, en fyrtioårig miljardär som blivit världskänd för sina hypermoderna tekniska uppfinningar och djärva förutsägelser, var en gång Langdons student. Nu hävdar han att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor.

När den spektakulära presentationen inleds inser Langdon att han och de hundratals andra gästerna står inför ett avslöjande som är långt mer kontroversiellt än de kunnat ana. Men plötsligt exploderar den välorkestrerade kvällen i kaos. Tillsammans med museets eleganta chef Ambra Vidal finner Langdon sig vara måltavla för en okänd fiende som inte skyr några medel för att förhindra att Kirschs banbrytande upptäckt når dagens ljus. Tillsammans flyr Langdon och Vidal mot Barcelona för att knäcka det kryptiska lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent. Under den dramatiska jakten tvingas Langdon navigera bland mystiska koder, nedtystade historiska fakta och religiös extremism.

Kommentar: Jag tillhör den skaran som tycker väldigt mycket om Dan Browns sätt att skriva och den sortens böcker han gör. Det kan till stor del ha att göra med att jag är väldigt förtjust i både religion och historia och att jag gillar att läsa (och se) spännande saker på det här sättet.

Kritiken jag har läst har till viss del att göra att man vet vad man får av Brown, och det gör man absolut. Det är en väldigt framstående forskare som har kommit på något banbrytande, så klart känner han Robert Langdon som är med på ett hörn och helt plötsligt kastas ut i ett äventyr tillsammans med en vacker kvinna och så klart jagas Langdon också av diverse religiösa grupper och allt är otroligt on the edge och ganska overkligt och otroligt. Men det gör inget. Så här långt in i serien vet jag det här, och jag förväntar mig det också. Det är bland annat det jag verkligen gillar med Browns böcker.

Bäst gillar jag Langdon, han är så jordnära och verkar så mysig, och kunnig. Annars tycker jag väldigt mycket om Edmond Kirsch assistent Winston som är rolig och annorlunda och Ambra Vidal, kvinnan vid Langdons sida, som är väldigt stark i sig själv och sin personlighet. Persongalleriet tycker jag är lagom, men jag kan tänka mig att det kan vara svårt att hänga med i svängarna om man lyssnar på boken istället för att läsa den.

Jag ser fram emot Dan Browns nästa bok och blir sugen på att läsa alla de tidigare igen, och det är ju alltid ett bra betyg.

Tack till Albert Bonniers förlag för recex!

Betyg: 4/5

Titel: Begynnelse (Original: Origin)
Författare: Dan Brown
Serie: Robert Langdon #5
Förlag: Albert Bonniers förlag
ISBN (e-bok):  978-91-0-017304-3
Antal sidor: 530
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven: 2017 (original: 2017)

screenshot_20171129-1614031579950629.png

 

3 reaktioner till “Begynnelse – Dan Brown

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.