Jag, Claudius – Robert Graves

Första meningen:  Jag, Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus, och så vidare och så vidare (för jag tänker ännu inte trötta er med alla mina titlar), som en tid, och inte för så värst länge sedan av mina vänner och släktingar och bekanta kallades för ”Claudius Idioten” eller ”Den där Claudius” eller ”Stammande Claudius” eller ”Clau-Clau-Claudius” eller i bästa fall ”Stackars farbror Claudius”, ämnar nu att skriva mitt livs sällsamma historia från min tidigaste barndom år för år tills jag kommer fram till den ödesdigra vändpunkten för åtta år sedan, då jag vid femtioett års ålder plötsligt fann mig insnärjda i vad jag kanske kan få kalla ”det gyllene predikamentet” ur vilket jag sedan dess inte lyckats befria mig.

Handling: 
Jag, Claudius är en fiktiv självbiografi av den romerske kejsaren Claudius, i vilken han skriver ärligt och avslöjande om Augustus, Tiberius och Caligulas regeringar och om deras intrigerande mödrar, bröder, hustrur och systrar. Hans tanke är att eftervärlden en gång ska påträffa hans gömda skrifter där han skildrar familjerna som styr det största riket som världen någonsin har skådat.

Kommentar: För att göra en recension på den här boken måste jag faktiskt kliva ut lite från mig själv och se på det med andra ögon. Det här är inte en samtida bok, även om det är en nyutgåva. Den är skriven 1934 och en klassiker i all dess bemärkelse. Den har blivit tv-serie. Den har överlevt tiden.

Jag kan förstå varför. Det känns inte som en uppdiktad självbiografi utan den känns faktiskt väldigt trovärdig. Även om jag har lite koll på den romerska historien känns det här nytt och spännande. Och då framför allt, trovärdigt. Det är som att läsa Claudius dagbok egentligen tycker jag.

Språket är nutida, och det är ju en väldig tur att det inte finns försök att skriva den på gammelsvenska, eller kanske ännu värre på grekiska. Den engelska utgåvan är tanken att den ska ha skrivits på grekiska och därför är inte de latinska uttrycken använda, vilket däremot Louis Renner har använt sig av i sin översättning. Det gillar jag. Det finns uttryck jag sammankopplar med romartiden, som Forum och Via Appia och liknande och jag tycker om att de finns med i boken.

Det är en ganska tjock bok, och den börjar ganska tragglande tycker jag men tack vare den ganska våldsamma romerska historien gör att det tar sig ganska fort. Ibland känns det som rena Game of Thrones faktiskt.

Som sagt, en ganska tjock bok och det har tagit lång tid för mig att läsa den. Den utkom i april och jag fick den ganska snabbt av förlaget, men sedan har jag varit gravid och förvirrad. Det här är inte en bok jag föreslår att man läser när man är trött utan man måste vara skärpt, vilket har lett till att jag har kunnat läsa kanske en sida i taget och sen varit tvungen att byta bok. Efter förlossningen har jag dessutom bara tid att läsa vid amning och då orkar jag inte hålla upp en bok på nästan 500 sidor så därför har den fått vänta. Dock hittade jag den som e-bok på Storytel, och har läst ungefär halva boken på så sätt.

Om man är intresserad av historia, och romarriket, då är det här en bra bok. Jag tycker om författarens sätt att lägga fram de olika personerna och sättet han beskriver både Livia och hennes sätt på, samt delarna om Caligula. De är spännande. Jag känner mig inspirerad av att gräva ner mig lite mer i den romerska historien.

Måste ju också säga att jag är riktigt imponerad över längden på den första meningen.

Tack till förlaget för recensionsexemplar!

Betyg: 3/5

Titel: Jag, Claudius (Original: I, Claudius)
Författare: Robert Graves
Serie: Claudius #1
Förlag: Norstedts förlag
ISBN:  978-91-1-307605-8
Antal sidor: 478
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven: 2017 (original: 1934)

wp-1494443313463.jpg

 

Annonser

3 reaktioner till “Jag, Claudius – Robert Graves

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.