För oss är natten ljus – Christoffer Holst

Första meningen: Idag begravs familjen Brockman farfar Kenny i en kritvit kyrka i Philadelphia.

Handling (taget från Adlibris):

Kan världens bästa stad laga världens värsta familj?

När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York.

En dröm för många, men en mardröm för Oliver. 

Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.

Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator. För oss är natten ljus av Christoffer Holst är en feelgood-roman om drömmar, förälskelse, familjeband och försoning.

Kommentar: Jag tycker om den här sortens feelgood för att den inte bara är lättsam. Det är svårigheter som finns med fastän det ändå är mysigt och trevligt och sådär.

För oss är natten ljus är det en hel familj som är huvudpersoner men det är inte ett dugg krångligt att hålla reda på dem. De är så väldigt olika som individer att det är tydligt vem man pratar om och vem som är i fokus hela tiden. Något jag kan sakna är att det inte kommer ner på någon djup nivå hos någon av personerna utan det känns lite som om man bara är och snuddar på ytan. Men å andra sidan är den här boken faktiskt inte så lång heller, så någon djupgående personkaraktär hos de fem olika huvudpersonerna är inte helt möjlig att göra.

Jag tycker om plotten – en familj, eller ja … en ganska splittrad familj med pappa, exfru, ny flickvän och två barn fastnar i USA när de vill åka hem pga flygstrejk – det är rimligt. Flygstrejker händer ganska exakt hela tiden, och familjer splittras ganska exakt oftare.

Något jag också gillar är hur Christoffer Holst skriver den här boken. På varje sida finns repliker som dryper av ironi och svordomar och jag älskar det. Äntligen en bok som skriver som jag pratar! Tydligen har jag saknat det utan att veta om det men nu är jag också representerad i svensk litteratur – skönt.

Boken är lättläst, inte många svåra ord utan Holst lägger sig på en skön nivå. Man kanske inte ska vara prydast i världen eller emot svordomar när man läser den, men är en inte det så tycker jag absolut att man ska läsa den här boken.

Betyg: 4/5

Titel: För oss är natten ljus
Författare: Christoffer Holst 
Förlag: Bokfabriken
ISBN:  978-91-76295-65-6
Antal sidor: 154
Språk: Svenska
Utgiven: 2017

Screenshot_2017-10-24-19-41-32

Annonser

5 reaktioner till “För oss är natten ljus – Christoffer Holst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.