Första hösten – Blå gryning – E.P. Uggla

Första meningen:  Lisen tryckte in telefonproppen djupare i örat innan hon öppnade en påse.

Handling: 
Stockholm. De nya blommorna spränger igenom ännu en trottoar och Livsmedelsverket kallar till krismöte. Vad gör man när de blå blommorna inte kan sorteras ut från skördarna? När gräset har försvunnit och kornas mjölk är ljusblå?

Ändå är det inte vad de borde fokusera på. Hösten är här och Lisen är forskaren som först ser förändringen. Inte som hon skulle önska under ett mikroskop. Hon ser den i sig själv.

Första hösten är en dystopisk skräckroman som skickligt väver in vår tids vetenskap i en verklighet bortom de mest groteska mardrömmar.

Kommentar: Jag kan förstå att man som författare kan komma på innehåll till feelgood-böcker och chick lit. Och sen kommer det sådant här. Som förskräcker, som skrämmer, som liksom äter sig in lite i en och lämnar kvar spår som gör att man tänker på det och kommer ihåg boken även efteråt (det kan såklart också chick lit och feelgood göra).

Det här är en riktigt bra seriestart! Jag skojar inte. Läs boken. Det är nog verklighetsfrånkopplat för att jag inte ska vara livrädd för att det ska hända nu, men å andra sidan verkar det ju ha överraskat alla när det väl kom så man kan ju aldrig vara säker. Det är också nog verklighetstroget för att jag ska kunna tänka mig en framtid kopplat till det här. Boken börjar spännande och dalar sen lite efter något kapitel men kommer relativt snabbt tillbaka igen. På ett sätt skulle man kunna tänka sig att ta bort lite poäng för det, men den här har satt sig så pass i mig att jag väljer att inte göra det.

Jag gillar att E.P. Uggla kopplar samman sina idéer med vetenskap och fakta som vi faktiskt har tillgång till idag, det gör allting mycket mer verklighetstroget och faktiskt också skrämmande.

Vi följer tre olika huvudpersoner. De har varsina kapitel och tack vare att det står under kapitelnumret vem som det fokuseras på just det här kapitlet blir det inte krångligt, ens när deras vägar korsas. Det är lagom många huvudkaraktärer och även om det också dyker upp andra människor som får större eller mindre roller så är det inte heller krångligt att hålla koll på dessa.

Språket är bra. Det är samtida med hur vi pratar nu, vilket också faktiskt ger lite extra grepp åt spänningen och skräcken. Det här är alltså något som skulle kunna hända nu och ibland är det faktiskt inte frågan om det borde hända mycket mer än vad det gör, när människan försöker leka gud. Jag gillar också kopplingen som kommer lite smått ibland till bibeln. Det här känns passande att koppla till bibeln, till apokalypsen, till undergången. Med tanke på alla olika typer av dis och dimma skulle det inte förvåna mig om det här är den riktiga versioner av Ragnarök.

Tack till författaren för recensionsexemplaret!

Betyg: 5/5

Titel: Första hösten – Blå gryning
Författare: E.P. Uggla
Serie: Nummer 1 i en kommande serie
Förlag: Visto förlag
ISBN:  978-91-87523-66-3
Antal sidor: 314
Språk: Svenska 
Utgiven: 2017

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

20170829_151109 

3 reaktioner till “Första hösten – Blå gryning – E.P. Uggla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.