Brev till en nybliven förälder: ett feministiskt manifest i femton punkter – Chimamanda Ngozi Adichie

Första meningen:  För några år sedan, när en barndomsvän, en begåvad, stark och vänlig kvinna, frågade mig hur hon skulle göra för att fostra sin lilla dotter feministiskt, var min första reaktion att jag inte visste.

Handling (taget från Adlibris): 
Kära Ijeawele. Vilken lycka. Och vilka fina namn: Chizalum Adaora. Hon är ljuvlig. 

Så inleder Chimamanda Ngozi Adichie sitt brev till en väninna som just fått en dotter. Ett varmt och inspirerande brev som består av femton råd till nyblivna föräldrar. Vad är en feministisk förälder? Hur ser ett jämställt föräldraskap ut? Hur lär man sitt barn att bli tryggt i sig själv och inte låta sig begränsas av andras förutfattade meningar?

Adichies råd utgör en nyanserad och kärleksfull påminnelse om hur viktigt det är att vi tar ansvar för de värderingar vi förmedlar till nästa generation.

Med Brev till en nybliven förälder följer Chimamanda Ngozi Adichie upp succén med Alla borde vara feminister, ett personligt manifest som 2015 delades ut till samtliga gymnasieskolor i Sverige, i ett projekt initierat av Sveriges Kvinnolobby och Albert Bonniers Förlag.

Kommentar: Även de som inte räknar sig som feminister borde faktiskt läsa den här boken. Det är rena självklarheter som står i den, men det kan vara väldigt värt att läsa för att friska upp minnet.

Flera delar av boken kanske inte går riktigt att applicera på Sverige, vilket inte är så konstigt, eller så är det så att det är i just mitt förhållande som det inte är applicerbart. Vissa saker känns som kulturkrockar men å andra sidan är det väl kanske bra också när en bor i landet som påstås vara så himla jämställt.

De flesta av de här sakerna gör jag redan, och jag är också stolt att säga att även min mamma gjorde såhär för mig (för det mesta).

Två citat fastnar särskilt hos mig:

”Lär henne att om man kritiserar X hos en kvinna men inte hos en man, då är det inte X man har problem med utan kvinnor.”

”För att vara säker på att hon inte ärver skam från dig, måste du frigöra dig från dina nedärvda skamkänslor. Och jag vet hur fruktansvärt svårt det är. I alla världens kulturer är kvinnlig sexualitet något skamligt. Till och med i kulturer där en kvinna förväntas vara sexig förväntas hon inte vara sexuell.”

Tänkvärd bok, även om den inte är så lång. Och som sagt, den borde vara obligatorisk läsning för alla föräldrar. För alla människor överlag, för vissa verkar ha glömt bort det här helt.

Betyg: 4/5

Titel: Brev till en nybliven förälder: ett feministiskt manifest i femton punkter (Original: Dear Ijeawele, or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions)
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Serie:
Förlag: Bonnierförlagen
ISBN:  978-91-0-017284-8
Antal sidor: 33
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven: 2017 (original: 2017)

 

Screenshot_2017-10-21-19-26-38.png 

Annonser

2 reaktioner till “Brev till en nybliven förälder: ett feministiskt manifest i femton punkter – Chimamanda Ngozi Adichie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.