Spelreglerna – Jonas Karlsson

Första meningen (i första novellen):  Ridån går upp och du är skådespelare.

Handling (taget från adlibris.com): 
När verkligheten blir obehagligt overklig

Jonas Karlssons novellsamlingar Det andra målet (2007) och Den perfekte vännen(2009) blev båda snabbt stora framgångar hos såväl läsare som kritiker. Nu utkommer han med en efterlängtad tredje samling i pocket: Spelreglerna. Somligt kommer att kännas bekant, här återfinns nämligen samma pricksäkra tonträffar, på-kornet-detaljer och karakteristiska underfundigheter som han sedan tidigare har gjort till Karlssonska signum.

Här avtäcks glidningar i vardagens skevheter och tillvarons ibland obarmhärtiga missförstånd. Och samtidigt har det emellanåt blivit både svartare och ännu lite mer skruvat än tidigare, med berättelser som förvisso utspelar sig i en till synes alldaglig nutid, men där verkligheten plötsligt kan upplevas obehagligt overklig. Som för mannen som får en oväntad faktura på 5,7 miljoner. Och medan en man börjar tröttna på att livet igenom ständigt mötas av överseende blickar för att han är så ” speciell” blir en skådespelare i puffbyxor lynchad av publiken. Allra värst är det kanske för mannen som tvingas bli värddjur för en oväntad, oönskat ryggdunkande bekantskap.

Kommentar: Jag finner det ganska svårt att recensera just novellsamlingar för det blir lite som att alla de egna berättelserna skulle ha haft ett eget betyg och ett omdöme.

Generellt sett skulle jag ge Spelreglerna som kollektiv bok ett omdöme som är över medel. Vissa av novellerna är som promenadstråk och ganska lätt att glömma bort och vissa är bra, ibland mer än så.

Samlingens längsta novell – Fakturan – är också den i särklass bästa, där vi får följa en man som helt plötsligt får en faktura på 5,7 miljoner. Först tror han att det är ett misstag och ignorerar den, men det kommer en påminnelse och helt plötsligt är han inne i något mycket större och krångligare än han trodde från början. För vad trodde han egentligen, att det skulle vara gratis?

Karlssons språk och lätt ironiska textframtoning passar mig som läsare väldigt bra. Längden på novellerna är också bra och för den som har svårt att hålla koncentrationsnivån uppe (eller som jag får läsa medan jag antingen nattar tvååringen eller ammar tvillingarna) är det lagom snuttar som gör att man inte tappar bort sig i handlingarna.

Betyg: 3/5

Titel: Spelreglerna
Författare: Jonas Karlsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN:  978-91-43-51264-9
Antal sidor: 120
Språk: Svenska
Utgiven: 2011

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

Screenshot_2017-09-24-19-52-27

Annonser

En reaktion till “Spelreglerna – Jonas Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.