Arthur Peppers diskreta charm – Phaedra Patrick

Första meningen:  Arthur klev upp ur sängen prick halv åtta varje dag, precis som han gjorde medan hans hustru Miriam levde.

Handling (taget från goodreads.com): 
Efter 40 års äktenskap sörjer Arthur Pepper sin bortgångna hustru Miriam djupt. När han på årsdagen av hennes död bestämmer sig för att äntligen gå igenom hennes kvarlämnade saker, hittar han ett exklusivt guldarmband med berlocker undangömt i en sko. Flera av berlockerna förefaller mycket dyrbara – en av dem är en liten elefant som har en inskription med ett telefonnummer till Indien. När Arthur bestämmer sig för att ringa numret blir det början på ett äventyr som kommer att föra honom till platser han aldrig tidigare besökt. Han upptäcker hur lite han egentligen vet om det liv Miriam levt innan de båda träffades. I sökandet efter sanningen kommer han att finna både tröst och kärlek där han minst anat det.

Kommentar: Det känns som om jag har valt böcker baserat på titlar ganska mycket på sistone. Jag tycker i och för sig om genren också, och måste bli intresserad av baksidestexten för att läsa, men ändå – titeln är bra på den här boken. Själva omslaget är också mycket fint.

Det första som slog mig över huvud taget med titeln var att jag kände att den var felöversatt och att jag ville läsa den för att se om översättaren hade förstått helt fel eller om det blev en dubbeltydig mening på engelska som inte gick att överföra till svenska. Jag vet inte om jag helt håller med om att han har en diskret charm, utan att den engelska titeln antagligen främst syftar på berlockarmbandet, men samtidigt är ju Arthur sådär charmig på samma sätt som Ove är i Fredrik Backmans bok En man som heter Ove.

Rent stilmässigt skulle jag säga att den här boken är kärleksbarnet till just En man som heter Ove och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och eftersom båda har blivit internationella hits så skulle jag kunna tänka mig att de har varit inspirationskällor till Phaedra Patrick när hon skrev sin debutroman. Det gör dock inget – Arthur är änkling som Ove och väldigt inne på sina rutiner och spår men skakas ur dem av berlockarmbandet och ger sig ut på äventyr. Jämförelsevis med hundraårige Allan Karlsson kan vi se att tillbakablickarna när det gäller äventyr är vad Miriam har gjort medan de nutida händelserna är Arthurs.

Persongalleriet är varierat och lagom stort. Det är inte svårt att veta vem som är vem och alla går att relatera till. För mig som läsare känns ingen överdriven och onödig.

Det här är en lättläst bok inom genren feelgood som visar på hur en enda liten sak kan ändra en persons synsätt, både på livet i sig och på andra människor, och framför allt sin fru.

Betyg: 4/5

Titel: Arthur Peppers diskreta charm (Original: The Curious Charms of Arthur Pepper)
Författare: Phaedra Patrick
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN:  978-913-7146-90-4
Antal sidor: 326
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven: 2016 (original: 2016)

Screenshot_2017-09-19-09-13-01

 

Annonser

2 reaktioner till “Arthur Peppers diskreta charm – Phaedra Patrick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.