Veckoutmaning om kulturella covers och återbruk

Hos Kulturkollo kan man hitta en veckoutmaning om kulturella covers och återbruk.

Utmaningen (med en bonusfråga) lyder som följer:

Berätta om en låt, en bok, en film, en tv-serie och/eller en teateruppsättning som är en ny version av något gammalt. Är originalet alltid bäst, eller finns det exempel på lyckade covers?

Jag älskar Disturbeds variant av Sound of Silence. Annars är jag en sådan som gärna vill att det ska vara som i originalet. Här har jag egentligen bara relation till musikcovers men det känns lite som att byta skådespelare till samma roll mitt i alltihop. Den nya blir någon slags dålig cover annars till den andra.

Sjunger jag själv vill jag också väldigt gärna göra det lika originalartisten (eller den version jag tycker bäst om), men jag försöker bli bättre på att frångå det konceptet också.

Vilken del har återbruk i ditt liv? Brukar du köpa mycket på second hand? Vilka gamla saker föredrar du framför nyproducerade?

Jag köper väldigt gärna böcker på second hand och allra helst pocket för det brukar man kunna hitta ganska billigt och då kan jag istället gå omkring och plocka på mig i mängder.

I övrigt försöker vi väl blanda lite. Till barnen har vi i mångt och mycket ärvt/köpt saker begagnat. Vi har tre barnvagnar och för dem har vi till exempel lagt ut 2000 kr totalt. Då är en av dem faktiskt en tvillingvagn dessutom. Och kläderna är mestadels ärvda.

Annars är det nog tyvärr så att möbelmässigt är det mycket IKEA som lever och frodas hemma hos oss. Jag försöker bli bättre på att köpa begagnat, men det är ofta en ”behöver nu”-taktik när vi köper möbler så då finns det inte så mycket tid att hitta och leta.

Försöker också sälja/skänka vidare så mycket som möjligt. Det är svårt, för jag är ändå en liten hamster i hjärtat men saker mår ju bra av att användas och böcker jag inte kommer att läsa om passar bättre hemma hos någon annan.

 

Annonser

19 reaktioner till “Veckoutmaning om kulturella covers och återbruk

 1. Roligt inlägg, fick mig att tänka nya tankar så här en tidig onsdag morgon.
  Jag har funnit det oerhört svårt att skänka vidare böcker, har släpat runt titlar i åratal som jag aldrig ens tittat i igen. När jag och sambon skulle flytta ihop rensade jag ut rejält, det var helt plötsligt inte alls jobbigt, jag gjorde ju plats för honom. Skänkte bort fyra stora pappkassar med böcker utan att så mycket som höja på ögonbrynet. Men ibland kan jag komma på att jag vill kolla i någon bok, hur en specifik författare skrivit i just den och då inser jag att den är borta. Lite trist, men man kan inte spara på allt 🙂
  Vi köper överlag lite saker, över hälften av min kläder är återbruk, kompisars kompisar som rensat sina garderober på nya fina kläder. Läser gör jag till 95% på paddan nu för tiden.
  Kulturella covers… jag drämmer till med Twilight, en cover på Romeo & Julia, jag gillar Twilight men originalet vinner ändå. Vad roligt att du själv sjunger! Disturbed-liknande (metal va?) musik eller annat?

  Liked by 1 person

  1. Jag har svårt att rensa, men försöker. Räknade ur att tretton böcker försvunnit sen ifjol men då har det tillkommit många fler istället. 😂 Kläder köper jag nästan aldrig, det är så tråkigt.
   Sjunger blandat. Egentligen det mesta förutom hiphop och skrik-och-panikmetal. Men som ”professionell” utesångerska (och det som finns utlagt på internet) har det varit mer åt country och blueshållet. 😊

   Liked by 1 person

   1. Haha, en klassiker att ”rensa” och sedan ersätta med ännu mer grejer. Vår klädkammare verkar skaffa egna grejer, för den rensar vi en gång i halvåret och den är ändå överfull.
    Oh, nu blir jag imponerad! Skrev just i ett kommentarssvar på min blogg att jag önskar att jag kunde sjunga. Vill du länka?

    Liked by 1 person

 2. Jag känner igen mig. Jag kan rensa ut böcker ur hyllan men inte i samma takt som det flyttar in nya. Jag gillar att fynda second hand både till barnen och till mig själv och både säljer och skänker vidare. Allt behöver inte vara nytt, nytt, hela tiden!

  Liked by 1 person

 3. Jag är ungefär likadan med original kontra cover, förutom att jag tycker att om man gör en cover så ska man ändra så mycket på den att det liksom finns en mening med att göra låten med en annan artist 🙂

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.