Rosie Potters lyckliga liv efter detta – Kate Winter

Första meningen: Det är tidigt.

Handling: 
Rosie Potter vaknar upp med världens baksmälla. Men inte i sin vildaste fantasi kan hon gissa hur illa det faktiskt är: hon är död. I sin nya skepnad som spöke (och för evigt fast i sin fula flanellpyjamas) försöker Rosie lista ut vem det är som har tagit livet av henne. Snart inser hon att hennes älskade pojkvän är en otrogen skitstövel och lögnare. Är han kapabel till mord?

Rosie ger sig ut för att lösa mysteriet med sitt eget olyckliga slut. Men när hon inser att hon börjar få känslor för en viss person, känslor som inte har ett dugg med död och hämnd att göra, blir tillvaron om möjligt ännu krångligare. För hur kan man ha ett kärleksliv om man är död?

Kommentar: Den här boken har en av de bästa originaltitlar jag har hört – The Happy Ever Afterlife of Rosie Potter (RIP) – förutom själva parentesen som jag faktiskt tycker att den hade kunnat klara sig utan. Och det var också titeln, och att jag tror att jag har tipsats om den på instagram någon gång (tydligt), som gjorde att jag köpte den när jag såg den nere på sjukhusets 7eleven för 85 kronor (för en pocket!? Wtf?).

Själva boken i sig kommer inte riktigt upp till titelns nivå tycker jag, men jag gillar den mycket ändå. Den är som en del spökhistoria, en del deckargåta och en del chick-lit. Den är humoristisk och snabbtänkt, varierande och överraskande och det är ofta ganska snabba svängar.

Huvudkaraktären Rosie är fantastiskt upplyftande egentligen. Lite väl hetsig kanske, men hade hon varit man hade hon antagligen uppfattats som lite auktoritär och bestämd. Hon har ganska kort stubin och skriker gärna ut saker och order (och förolämpningar), och det är inte lätt för henne, eftersom ingen hör henne, död som hon är.

Persongalleriet är lagom stort, och varierat. Det är kanske inte så mångfaldigt och mångkulturellt utan istället väldigt irländskt. Ibland känns det lite karikatyrirländskt men å andra sidan gör det inte så mycket heller.

Det här är en mycket trevlig bok om man är ute efter chick-lit men som inte är riktigt som den vanliga sorten. Jag har skrattat, och jag har gråtit, till den.

Betyg: 4/5

Titel: Rosie Potters lyckliga liv efter detta (Original: The Happy Eve Afterlife of Rosie Potter (RIP))
Författare: Kate Winter
Förlag:  Massolit förlag
ISBN:  978-91-7691-076-4
Antal sidor: 280
Språk: Svenska (Original: engelska)
Utgiven: 2017 (original: 2014)

 IMG_20170824_165629_780

Annonser

5 reaktioner till “Rosie Potters lyckliga liv efter detta – Kate Winter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.