Blod och is – Margaretha Levin Blekastad

Första meningen: Två timmar i snön.

Handling: 
DET PERFEKTA MORDET

Den svartklädda gestalten hukar vid stranden.

Ute på isen rör sig skridskoåkaren mot en djävulsk fälla, där han snart ska uppslukas av det mörka vattnet. Mördaren följer honom med blicken, när han försvinner för alltid.

Det är över.

För den här gången.

Stjärnkrögaren Anders Hjortbergs död ser ut som en olyckshändelse. Men den unga, energiska polisen Ellinor Sandin anar oråd.
Tillsammans med sin chef Lars Bergquist tar hon sig an utredningen, där det visar sig att Hjortbergs välpolerade yta döljer en mörk baksida, med otrohet, smuggelgods och maffiaverksamhet.

Samtidigt brottas Bergquist med ett växande problem på hemmaplan.

Kommentar: Blod och is är första delen i en kriminalserie om poliserna Ellinor Sandin och Lars Bergquist och den är spännande, om än kanske lite lång. Stjärnkrögaren och den otroligt vane långfärdsskridskoåkaren Anders Hjortberg går ner sig i en vak och drunknar, precis som handlingen i baksidestexten beskriver. Jag brukar inte alltid kommentera baksidestexten, men i det här fallet tänker jag göra ett undantag. Jag tycker att det är en otroligt väl sammanskriven baksida som väcker uppmärksamhet men som ändå inte berättar alldeles för mycket om innehållet av boken.

Det är ett stort persongalleri som möter oss, en hel del poliser, alla med helt egna personligheter. Karlén, den buttra före detta chefen som inte alltid tycker att reglerna som finns är bra, Fällman som alltid kompar ut i god tid, Wernersson som är bra på datorer och dessutom också då Ellinor Sandin som är väldigt impulsiv och otålig, och Lars Bergquist som är chef över dem alla. Fram mot slutet dyker också två superförhörare upp. Förutom dessa finns också Bergquist familj med lite tydligare, Sandins sambo omnämns lite vagt och många olika personer kring Hjortberg, hans privatliv och företag finns medräknade.

Främst får vi möta tankegångarna hos Bergquist och Sandin, och fördjupa oss i deras personligheter, men också hos diskaren Milorad Stanic, hans bror, småskurken Adrian och kortare neddyk hos andras tankegångar, såsom Hjortbergs företagspartner Magnus Thorén. Dessutom blandas det med kapitel där vi får följa en okänd part, skriven i kursivt, mycket målande.

Det är mycket människor, det hade kanske kunnat kortas ner lite i persongalleriet, knytas ihop lite och kanske framför allt slås ihop, men med lite fokus så är det inte svårt att hålla isär de olika karaktärerna, för de är alla väldigt olika. Det är en eloge till författaren, för det är främst i efterhand jag tänker på hur mycket människor jag faktiskt har lärt känna.

Plotten känns trovärdig, polisens arbete känns trovärdigt och även deras tankegångar. Ibland är det lite svårt att tänka sig att poliserna inte vet allting eftersom vi som läsare får veta mycket mer, men det är också en del av tjusningen. Jag hade länge mina misstankar på vem som var den skyldige och varför, men det var inte uppenbart på något sätt utan det fanns klart många intressenter för den positionen.

Boken kan kännas lite trög att komma in i, jag tror att det beror lite på att den är ganska lång och att det är många människor att lära känna, men när utredningen väl kommer igång så, tjosan, händer det grejer.

Det är en klart lovande start på en serie, och just de två huvudpoliserna gillar jag mycket. De är olika, men kompletterar varandra väldigt bra samtidigt som de inte alltid förstår varandra och kommer överens.

Tack till författaren för recensionsexemplaret.

Betyg: 3,5/5

Titel: Blod och is
Författare: Marghareta Levin Blekastad
Serie: Ellinor Sandin & Lars Bergquist #1
Förlag: Ahlmarkers förlag
ISBN:  978-91-979836-9-3
Antal sidor: 439
Språk: Svenska
Utgiven: 2016
Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

 blod-och-is

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.