Totalstopp – novellantologi

Första meningen: Jag kommer aldrig att hinna, tänkte han.

Handling: 
E22 mellan Malmö och Lund. En pulsåder där tiotusentals människor färdas till och från sina arbeten. Tiotusentals människor, var och en med olika personlighet, tankar och problem.

Så händer det: En våldsam krock i morgontrafiken. Totalstopp. Kön växer blixtsnabbt och i bilkupéerna fryser tiden.
I var och en av dem finns en historia:

Två väninnor i en bil; en hemlighet som ska berättas och ett livsavgörande beslut fattas.

En man begrundar sitt krackelerade äktenskap och bearbetar sitt dåliga samvete efter firmafesten.

En kvinna på flykt undan sin sjukligt kontrollerande och våldsamme make – och inte mindre kontrollerande svärmor.

De är fast i var sin bubbla, precis som alla andra i kön. Följ med in i de bubblorna.

Kommentar: Totalstopp är en antologi där 15 olika författare har skrivit 16 noveller som alla handlar om personer som sitter fast i samma bilkö. Precis som det står i handlingen så är det bubblor man kommer in i, en stund i en okänd människas liv.

Om ni har läst Vad gör alla superokända människor hela dagarna? så är det en lite liknande känsla jag får av den här boken. Ett nedslag, en liten inblick i andra människor och deras tankar. Skillnaden här är att det är olika människor som skrivit de olika nedslagen, och Fredrik Lindström är ensam.

Något jag tycker är fantastiskt är att det känns som om alla de här berättelserna hör samman. Det är så klart olika språk, för det är olika människor man får följa med, men allt känns koherent, sammanhållet. Jag tror också att det beror på att det knyts ihop på ett snyggt sätt och att temat är så väldigt tydligt.

Det finns dock saker jag skulle kunna önska och som kanske hade kunnat hjälpas av att det hade varit lika många noveller på färre författare (eller fler noveller på lika många författare) och det är att alla de här bubblorna hade blandats lite mer. Just nu är det väldigt dramatiska människoöden som tas upp och allt det hade kunnat må bra av det ibland hade dykt upp någon som faktiskt inte hade ett så händelserikt liv utan mest var en extremstressad småbarnsmorsa som kom på att hon glömt att storhandla och nu satt hennes barn hemma utan juice till frukosten, eller något liknande.

För dramatiskt är det. Det är abortdiskussioner, graviditeter, misshandel, otrohet, galna svärmödrar och äkta män, kidnappningar och barnafödslar, allt i samma bilkö. På något sätt känns det overkligt. Det borde det kanske inte göra med tanke på hur många som färdas på samma väg samtidigt och det som slår mig är att jag faktiskt aldrig har funderat på vad de andra människorna som åker samtidigt som jag gör har för liv. Man är verkligen fast i sin egen lilla bubbla.

Dessutom tycker jag att omslagsbilden är väldigt talande för hur det känns när man sitter fast i bilkö – den där första känslan.

Tack Print in Baltic för recensionsexemplaret.

Betyg: 3/5

Titel: Totalstopp
Författare: Birgitta Boo, Ralph Bretzer, Emilie Eliasson, Johan Engman, Patrik Forsman, Helena Grundström, Torbjörn Kjörk, Torsten Larsson, Jessika Lilja, Helen W. W. Lindholm, Annika Melin, Sissel Myrup, Isabelle Steineck, Mi Tyler, Johanna Vetander Wallmark
Förlag: Safaro förlag
ISBN:  978-91-983213-9-5
Antal sidor: 176
Språk: Svenska
Utgiven: 2017

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

20170718_115954 

Annonser

3 reaktioner till “Totalstopp – novellantologi

    1. Ja, det är lite så jag tänker med, men det skulle behövas lite. Om man skrev fler noveller per författare kanske det skulle gå på ett annat sätt för om man skriver en förstår jag att man vill skriva om något dramatiskt som attan. 😊

      Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.