Nässelvrede – Solveig Vidarsdotter

Första meningen: Dimman på fjället suddade ut konturerna.

Handling: 
Gäddede 2006

Närpolisen Ingrid Kvarnberg har precis påbörjat sin semester och ägnar sig åt flugfiske i Kvarnbergsvattnet, när telefonen ringer och bryter tystnaden. Efter det korta samtalet inser hon att ledigheten kommer få lov att vänta. En berusad kvinna har hittat sin dubbelt så gamle make brutalt mörda i nässelsnåren utanför sommarstugan. Förutom att ha varit en framgångsrik företagare var den avlidne även moderat oppositionsråd i kommunen.

Ingrid hinner knappt komma till platsen förrän hon blir informerad om ytterligare en tragedi. Ledaren för det lokala uppstickarpartiet Alternativ Demokrati har samma förmiddag vådaskjutits av sin dotter under en träning på älgbanan.

När så en ung kvinna försvinner spårlöst börjar polisen inte att de tre händelserna hänger ihop. Men hur?

Det blir ett par intensiva veckor för Ingrid Kvarnberg och hennes kollega Erland Skogmo. Dessutom härjar en slagbjörn på fjället och ställer till det för renskötarna. Och det är inte den enda faran som hotar.

Kommentar: Det här är den andra, fristående, delen i serien om landsortspoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo, och om jag tyckte om den första boken (läs här vad jag skrivit om den), så älskar jag den här.

Vidarsdotter är duktig på att skriva om personer, och jag tycker att själva miljöbeskrivningarna får nog många detaljer för att man ska förstå landskapet, men ändå inte ha behövt vara där för att veta hur det ser ut. Det kan ju dock andra läsare ha invändan mot, då jag faktiskt känner till mycket av det landskap hon pratar om, och har gått på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund själv.

I recensionen till den förra boken konstaterade jag att landsbygden och mindre orter/byar fungerar alldeles utmärkt för deckarserier, och det vidhåller jag fortfarande. Norra Jämtlands inland är egentligen ganska fantastiskt för mord och andra brott för det finns väldigt mycket mark och väldigt mycket folk som ”alla känner varandra” och ingen skulle kunna göra sådana hemska brott, men någon gör det ändå.

Misstankar kastas åt många olika håll av personer och på personer, och ens tankebanor försöker hänga med och ligga steget före, sådär som man gärna vill, ni vet. Det går inte, och jag älskar det.  Kanske också något jag känner igen från hemtrakterna. Att alla vet hur alla fungerar och då vet också alla vad som har hänt och vem som har gjort det och rykten florerar.

Dessutom framställs både Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo som riktiga människor och man får veta mer om dem och deras hemliv. Det är bra karaktärsbeskrivningar och persongalleriet är inte för stort. Omgivningarna däremot, är gigantiska.

Jag har ett klagomål bara på den här boken, och det kan räknas som konstnärlig frihet. I ett stycke står det om den socialdemokratiske ordföranden som står och ger ut broschyrer på hembygdsgården i Strömsund framför Dunderklumpsstatyn. Någon sådan har vi inte, men däremot en på Jätten Jorm, från filmen Dunderklumpen. 😉 Och när det är det enda man har att anmärka på, då är det inte mycket.

Tack Lind&Co för recensionsexemplaret.

Betyg: 5/5

Titel: Nässelvrede
Författare: Solveig Vidarsdotter
Serie: Ingrid Kvarnberg – Erland Skogmo #2
Förlag: Lind&Co
ISBN:  978-91-7461-702-3
Antal sidor: 438
Språk: Svenska
Utgiven: 2017

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus, Cdon

20170715_195048.jpg

Hälingsåfallet i Jämtland och statyn av Jätten Jorm på hembygdsgården i Strömsund.

 

Annonser

3 thoughts on “Nässelvrede – Solveig Vidarsdotter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s