Helgfrågan v28

Mias bokhörna har sin helgfråga även den här veckan: Hur viktigt är språkriktigheten i en bok?

Nu arbetar ju jag med att korrekturläsa andras texter, och tycker så klart att språkriktighet (och grammatik) är viktigt. Men många gånger när jag läser en bok tycker jag att själva grammatiken och stavningen är viktigare än språkriktigheten. Många gånger tycker jag också att det är allra viktigast att författaren har varit konsekvent, även om det skulle stå fel. Jag stör mig mer på en text som har med att ibland när det ”inte behövs” och ibland inte än på en som aldrig har det, till exempel.

Beror också lite på vad det är för slags bok. Är det en som är skriven på ett sådant sätt att det fungerar utan språkriktighet (en som helt är skriven på talspråk till exempel) så stör jag mig inte på att språkriktigheten saknas. Däremot kan jag störa mig som attan på det sätt som boken är skriven ändå.

Bonusfråga: Hur går det med sommarläsningen?

Rent åt helvete (ursäkta franskan). Jag hoppas på att kunna läsa ganska mycket nästa vecka när jag får vara lite ensam, hittills har det mesta av lästiden gått åt till att korrekturläsa.

2 reaktioner till “Helgfrågan v28

  1. Jag stör mig faktiskt nästan aldrig på varken grammatik eller språkriktighet i böcker, mer på innehållet i så fall. I ett fall som jag kan komma på störde jag mig dock enormt mycket på språket, och det var i Ett öga rött. Jag var på väg att sluta läsa den flera gånger eftersom jag verkligen avskydde både språk och huvudpersonens rasistiska inställning i förhållande till infödda svenskar. Men, jag fortsatte läsa, och det visade sig vara en av det årets bästa böcker för mig 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Jag har väldigt sällan gett upp böcker på grund av språket. Ett enda exempel kan jag komma på och det var Momzillas. Det var ett smsspråk och så larvigt att jag till slut bara gav upp och rensade ut boken ur hyllan. 😝

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.