Döden har sitt pris – Jan-Eric Boo

Första meningen: Mannen med luva över huvudet stod vid kanten på översta våningen på bygget av Malmö Live och skulle snart vara död.

Handling: 
En natt sprängs en serbisk lastbil som förvandlas till ett eldhav vid Netto i Hässleholm. I förarhytten hittas en skjuten man. Poliserna Michael Lundell och Mirka Salo, som arbetar tillsammans på den nya enhet som har till uppgift att bekämpa de grövsta organiserade brottsligheten, kopplas in på fallet.

Utredningen leder dem till Bosnien där Lundell upplevt fasansfulla händelser under sin tid i internationell tjänst. En bild han får se chockar honom och ställer tillvaron på ända. Salo brottas med svårigheter i privatlivet. Är hennes sambo verkligen den han utger sig för att vara? Vem sprängde egentligen lastbilen? Och varför sköts mannen i förarhytten? Utmaningarna Lundell ställs inför, blir inte lättare av en problematisk relation till hustrun och sonen.

Kommentar: Jan-Eric Boo har arbetat inom polisen i många år och använder sina erfarenheter inom sitt författande. Det märks tydligt, för jag tycker att sättet som Boo beskriver det polisiära arbetet känns rimligt. Även persongalleriet känns rimligt. Det finns den lugna, men bestämda polisen som blir chef över gruppen (Michael Lundell), poliskvinnan som han litar fullt och fast på och gör till sin närmsta man (Mirka Salo) och den medelålders farbrorn som både är rasist och sexist (Jan Rhode) och som ingen tycker om, men som blir inkastad pga att ingen annan heller vill ha honom.

Boken är lättläst och inte svår att hänga med i. Persongalleriet i stort är alldeles lagom omfattande. Det finns några huvudpersoner och samtidigt också några bikaraktärer som är så pass vitt skilda att de inte är svåra att hålla isär. Även här tror jag att man kan se Boos polisiära sida, att kunna kort sammanfatta men samtidigt hålla isär personer.

Jag tycker om tanken med den här boken, men samtidigt tycker jag kanske att det är lite väl lite som händer, fastän det är så mycket. Anledningen till detta är antagligen lite för att det känns som om det finns sidohistorier som börjar berättas, men som sedan flyter ut i tomma intet utan upplösning, såsom den problematiska relationen mellan Michael och sonen.

Många gånger skrattar jag till, bland annat när Michael Lundells fru påpekar att han alltid kan bli författare om han inte vill vara polis längre, för det verkar alla poliser tro att det bara är att bli. Det känns som en sådan parallell till Boo, att det blir fantastiskt roligt och känns också som en typisk kommentar mellan just Michael Lundell och hans fru Margareta.

Tack Jan-Eric Boo för recensionsexemplaret.

Betyg: 2,5/5

Titel: Döden har sitt pris
Författare: Jan-Eric Boo
Serie: Michael Lundell #2
Förlag: Ruc förlag
ISBN:  978-91-7739-134-0
Antal sidor: 266
Språk: Svenska
Utgiven: 2017 (Andra utgåvan)

Boken går att köpa på Adlibris, Bokus och Cdon

20170607_162716

Annonser

2 thoughts on “Döden har sitt pris – Jan-Eric Boo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s