Brevbärarens sista möte – Dan Fränkel

Första meningen: Snöflingorna på Folkungagatan hade smält till slask.

Handling (taget från Adlibris): 
Brevbärarens sista möte är en thriller om agenter och kärlek i det kalla krigets skuggvärld. Handlingen, som utspelar sig i början av 70-talet, rör sig mellan Stockholms unga vänsterkretsar, Östberlin, det slutna Albanien och underrättelsetjänsterna i Stockholm, DDR och USA. Boken bygger på ett verkligt fall, brevbäraren Bosse Janssons mystiska försvinnande 1976. Fallet har omtalats många gånger, bland annat i P1-dokumentären ”Brevbäraren som försvann” från 2013.  Bosse Jansson var aktiv i den marxist-leninistiska vänstern under sjuttiotalet och många tror att hans försvinnande har med politik att göra. Författaren kände själv Jansson från den tiden och har gjort en del efterforskningar. Boken ska ses som en fantasi om vad som kan ha hänt men den är långt ifrån orimlig. Karaktären Robert Hansson är i stort sett byggd på vad som kommit fram om Bosse Jansson och hans liv och man kan säga att historien gör luckorna och frågetecknen begripliga.

Kommentar: Det här är en väldigt spännande idé – att ta ett redan existerande mystiskt försvinnande och skriva en bok om det som kan ha hänt. Det gör ändå att det känns mer verklighetstroget och nära på något sätt än andra böcker. Speciellt en sådan här historia, där så många olika saker kan ha hänt.

Författaren Dan Fränkel hoppar lite i tiden, mellan nutid och sjuttiotal där man på sjuttiotalet får följa med brevbäraren Robert Hansson och i nutid (enbart ett par inhopp) vännerna som försöker komma på vad som hände med honom när han försvann. Det här skapar en dynamik, som också känns trovärdig. Att det skulle ta så lång tid som nästan 40 år innan vännerna börjar rota i försvinnandet känns kanske dock lite otroligt, men vad vet man – livet kommer ju ibland i vägen.

Jag måste lära mig att inte vara så fördomsfull när det kommer till utseende på böcker och titlar. Jag hade inte gett den här boken den chansen den faktiskt förtjänar om jag stött på den i butik. Då hade jag missat något spännande och bra.

Fränkel är väldigt duktig på att skriva om personerna och att ge dem egen karaktär, stil och känslospektrum. Det är ett allvetarperspektiv – alltså att man får följa flera personer och deras tankar förutom när det är nutid, då det är förstapersonspespektiv. Det är också spännande, och ger en annan känsla av texten. Jag gillar speciellt morbror Manfred, mest för att jag verkligen ser honom som en östtysk variant av Överste Senap i spelet Cluedo (alltså lite som Otto von Bismarck) och jag gillar också Robert Hansson som utvecklas och växer genom boken, även om livet kanske inte blir som han tänkt sig i mitten av tjugoårsåldern. Idag skulle han säkert ha fått någon slags diagnos, han har ganska många egenheter som skulle kunna passa in på antingen Asperger eller autism, men det gör också att jag förstår precis varför Fränkel har skrivit sin version på det här sättet.

Rent krasst börjar det lite trögt men när det väl kommer igång så kommer det igång ordentligt och blir väldigt spännande och skulle kunna bli riktigt bra som film, tror jag. Det vore väldigt spännande att möta Robert Hanssons rollfigur och se hur historien skulle utveckla sig på skärmen.

Den stora frågan är ju såklart om boken är läsvärd, och det är den absolut!

Tack Dan Fränkel för recensionsexemplaret.

Betyg: 3,5/5

Titel: Brevbärarens sista möte
Författare: Dan Fränkel
Förlag: Vulkan
ISBN:  978-91-639-1710-3
Antal sidor: 271
Språk: Svenska
Utgiven: 2016

Här hittar du boken:
Adlibris
Bokus
Vulkan

Omslagsbilden lånad från Adlibris

wp-1492932002810.jpg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s