En framtida hemmafrus bekännelser – Elin Eldestrand

Första meningen: Första gången jag såg en människa dö var jag sju år gammal.

Baksidestext: 
Första gången Charlie ser en människa dö är hennes första skoldag. Och trots att hon har en viss inblandning skrämmer händelsen upp henne ordentligt och hon gömmer undan tankarna i flera år.

Charlie växer upp med sin mamma i en fallfärdig stuga strax utanför Luddinges finaste bostadsområde. Grannarna är alkoholister och mamma erbjuder sina tjänster till karlar som är villiga att ge pengar till ett nytt tak, en ny soffa eller liknande.

En vacker sommardag år 1960, när Charlie är 20 år gammal, dyker drömprinsen upp i hennes liv – en snygg och häftig raggare. Charlie vet att det är honom och ingen annan hon ska gifta sig med. Kort därefter blir hennes mamma hämtad av polisen och då faller det på Charlie att ordna upp allting, men hur?

I bakgrunden finns hela tiden drömprinsen runt vilken Charlies drömmar och förhoppningar cirkulerar och hon hoppas bortom allt sunt förnuft att han en dag ska bli hennes.

Kommentar:  Hela utsidan av den här boken skriker feelgood eller chick-lit. Det är ljusa, pastelliga färger och en glad kvinna som ligger i solglasögon på huven av en bil.

Fel! Redan i bokens första kapitel ser Charlie en människa dö och sen fortsätter det inte mycket muntrare och/eller bättre. Chick-lit kanske det kan kallas i och för sig. Charlie bor inte i en stor stad, men strävar efter att komma upp till gräddhyllan från det mer slummiga område hon bor i med sin mamma. Då ska allt bli bra, tänker hon.

Charlie är en problemlösare, precis som sin mor. Kanske löser de problemen på ett lite oortodoxt sätt, men problemen löses på ett sådant sätt att de faktiskt till och med försvinner … tills de plötsligt inte gör det längre utan i stället snarare hopas över både Charlie och hennes mamma.

Orten där de bor verkar vara väldigt bebodd av problem, förhoppningsvis har det förbättrats sedan 1960-talet. De enda som inte innebär problem är Charlie, hennes mamma och Mäsk-Ville (gissa vad han gör?), i alla fall för Charlie själv. Resten av Luddinge håller nog inte med om detta.

Luddinge är vagt baserat på Ludvika och för mig som hade en svärmor där som inte var så himla mysig är det lite kul. Vissa gånger hade jag behövt de här kvinnornas initiativförmåga men kanske inte skulle ha löst det problemet på samma sätt.

Så här i efterhand har jag insett att jag inte kommer ihåg några utmärkande drag för någon i boken. Eldestrand har säkert beskrivit dem, men jag kommer inte ihåg att jag har läst dem, utan jag har istället utformat de här personerna i mitt egna huvud. På ett sätt är det bra, för då får fantasin flöda fritt, men samtidigt är det lite tråkigt.

De sista elva sidorna är en novell som heter Den nedgrävde fotbollstränaren och även i den får vi följa Charlie, men mycket senare i livet. Det är roligt att se hur det har gått för henne, men den känns inte riktigt genomarbetad utan som om det borde vara en längre historia som nu kortats ner i stället bara för att fylla ut upplagan.

Tack Hoi förlag för recensionsexemplaret!

Betyg: 3/5

Titel: En framtida hemmafrus bekännelser
Författare: Eldestrand, Elin
Förlag: Hoi förlag
ISBN:  978-91-7697-012-6
Antal sidor: 240 sidor (+ novell 11 sidor)
Språk: Svenska 
Utgiven:
 2016

 

20170503_125712

En reaktion till “En framtida hemmafrus bekännelser – Elin Eldestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.