Sanning med modifikation – Sara Lövestam

Första meningen: Det regnade så konstigt den dagen när någon tog Julia.

Handling (taget från Piratförlagets hemsida):
Privatdetektiv. Kontakta mig om polisen inte kan hjälpa dig.

Det är obehagligt att ens nämna polisen, men Kouplan måste göra det för att få rätt kunder. Han måste ha pengar och han vägrar att diska en enda tallrik till på Azads grill.

Julia är borta. Ena sekunden höll hon Pernillas hand, i nästa ögonblick var hon försvunnen. En kvinna med andra erfarenheter skulle ha gått till polisen. För Pernilla är det inte ett alternativ.

Kouplans jakt på kidnapparen leder honom in i Stockholms undre värld, men samtidigt är det något med Pernillas förflutna. Vad gör man när sanningen, som den först ser ut, visar sig vara något helt annat?

Kommentar: Den här boken hörni. Vilket fantastiskt sätt att få in andra människor än den vanliga detektiven in i genren. Kouplan (utläses: ko-plan) är en papperslös iranier som ser ut som om han vore Darins lillebror – hur många sådana deckare kan ni nämna? För att tjäna pengar skriver han en blocketannons som nämner att han kan hjälpa om inte polisen kan, och Pernilla svarar. Hennes dotter är försvunnen och hon vill inte dra in polisen. Kouplan drar igång och letar, samtidigt som han aktar sig för att dra för mycket blickar till sig från poliser. När han möter poliser slår reptilhjärnan in och han flyr, oberoende av hur mycket han tränat sig att se medborgerlig ut.

Man får följa en man, en kvinna och ett barn i olika kapitel för att komma åt lösningen. Boken är full av plot twists och jag tycker om att det inte är så lätt att räkna ut vad nästa steg för Kouplan blir, eller för Pernilla, eller för det borttappade barnet.

Det finns citat i boken som jag gillar – bland annat det här: ”Y-kromosonen, tänker han road av sitt eget tankespår, y-kromosonen var en vinstlott. För världen har två sidor, och om man föds till tjej är det nästan oundvikligt att man blir den som konsumeras och går under. Antagligen gillar de det, det finns mycket i deras beteende som tyder på det, men han tycker ändå att han hade tur som blev kille. Han undrar om det gör honom till feminist.” Den ger så mycket information om personen, i bara den lilla delen av text. Kärnfullt och man förstår genast varför personen handlar som den gör.

Som korrekturläsare ”letar” jag också efter fel, aka brukar störa mig på dem i böcker jag läser – Sara Lövestam är lärare i svenska för invandrare och har också skrivit boken Grejen med verb (recension här) och det är tydligt när man läser den här boken att här är det någon som är hemma i den svenska grammatiken som skrivit. Jag gillar det. Jag gillar hennes sätt att skriva och de korta kapitlen som ändå innehåller mycket. Och jag gillar Kouplan, speciellt i slutet. Det får verkligen att bli intresserad av att läsa fortsättningen av serien.

Tack Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Bild tagen härifrån.

Betyg: 4/5

Titel: Sanning med modifikation
Författare: Sara Lövestam
Serie: Kouplan #1
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-642-0446-2
Antal sidor: 256
Språk: Svenska 
Utgiven:
 2015

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s