Revolt – Lisa Rodebrand

Första meningen: Redan innan kampen hade börjat visste han att han skulle förlora.

Baksidestext: 
André och hans vän Christian lever i en framtid där klykonerna har makten. Tillsammans har pojkarna gjort uppror mot förtryckarna men deras kamp för frihet är långt ifrån över. Nu är de på en vandring mot en stad vid kusten, där mannen som dödade Andrés far befinner sig.

Under vandringen störtar ett rymdskepp i skogen och ut ur vraket kommer Caroline. Hon är från Kolonin, en rymdstation där ingen känner till att klykonerna förslavat jordborna. Hennes mål är att avslöja sanningen och hämta hjälp, men först måste hon skaffa bevis.

Den kraschade rymdfarkosten lockar klykonerna till platsen. Ungdomarna tvingas att fly för sina liv, men de får hjälp från oväntat håll …

Kommentar: Det här är en framtidshistoria i genren ungdomssci-fi. Man får egentligen följa tre och en halv olika perspektiv, förutom prologen.
André Martinez, son till en upprorsmakare och själv likadan, är precis sådär macho som ni tror. Trots sin ringa ålder så kan han allt, är stark som en oxe och smidig som en vessla. Smart är han också, och envis.
Caroline Russel, kolonist och brorsdotter till en av de närmsta männen till Andrés fiende. Det är hon som vill bevisa för Kolonin vad som händer, för det har de inte fått veta. Hon är min favorit. Hon är en självständig varelse som har starka åsikter men som samtidigt blir lamslagen när något dåligt händer.
Ricky Keyel, son till Mark Keyel, Andrés fiende. Vi får följa honom minst men får se med egna ögon hur det är att vara son till en man som ser ut att stå med foten på båda sidor.
Ibland får man också följa Martin Russel, kolonist, Keyels högra hand och Carolines farbror.

Jag har gett den här boken betyget 2,5/5 och det beror helt enkelt på att det är en okej bok. Det är inte en genre jag läser så ofta och det är inte heller jag som är målgruppen. Det är ändå ett par år sedan jag passerade ungdom, men jag tyckte om den. Det är en väldigt lättläst bok utan särskilt svårt språk och även om det är ganska, upp till väldigt mycket, våld i den är det aldrig något som verkar orimligt.

Det tycker jag överlag är en bra sak med den här boken. Även om den utspelar sig i en framtid, med rymdskepp och aliens och annat så känns det inte orealistisk och orimligt, det som står. Rodebrand har lyckats bra på det sättet.

Dock kan jag tycka att det känns som att det händer väldigt mycket på kort tid. Något som inte alls alltid måste vara dumt. För egen del var det ganska välkommet med en bok som inte knatar ner på detaljnivå efter att ha läst ett par sådana på raken, men det kan också få den att kännas lite ofärdig, som om det hade kunnat gått att arbeta med den lite djupare. Men jag gillar Rodebrands sätt att berätta.

Tack Fantasi-förlaget för recensionsexemplaret!

Betyg: 2,5/5

Titel: Revolt
Författare: Lisa Rodebrand
Förlag: Fantasi-förlaget
ISBN: 978-91-981602-0-8
Antal sidor: 249
Språk: Svenska 
Utgiven:
 2014

Annonser

One thought on “Revolt – Lisa Rodebrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s