Björnstad – Fredrik Backman

Första meningen: Sent en kväll i slutet av mars tog en tonåring ett dubbelpipigt hagelgevär i handen, gick ut i skogen, satte vapnet mot en människas panna och tryckte av.

Handling (taget från goodreads):
Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?
Bara allt. Den betyder bara allt.
Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar, och om de fruktansvärda saker vi ibland gör för framgång.
Den handlar också om Peter, som flyttar hem efter proffskarriären för att bygga upp sin moderklubb, och Mira som samtidigt offrar en advokatkarriär för att bosätta sig i skogen med man och barn. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.
Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste och mest ambitiösa roman hittills. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.

Kommentar:

Jag har läst alla Backmans böcker, och jag har älskat dem. Idag sa jag till min sambo: ”Jaha, nu kommer den här boken igång på riktigt. 400 sidor in.” De sista 73 sidorna är helt fantastiska. De sista 120 sidorna sträckläste jag. De som är innan tog längre tid, jag vet inte riktigt när jag började läsa, men det har tagit ovanligt lång tid att avsluta den här boken.

Det skulle kunna bero på att jag inte är en hockeymänniska, eller en sportmänniska över huvud taget, men det är myyyyyycket hockey, med betoning på jättemycket (om ni har sett tv-serien Scrubs vill jag att ni ser framför er hur Dr Cox säger ”really” så förstår ni vad jag menar). Det är också kanske lite många olika perspektiv för att det ska vara lätt att hänga med men jag vet fortfarande ingen som kan beskriva personligheter och de innersta tankarna hos personer på ett sådant sätt som Backman. Det är så pricksäkert rakt igenom, precis sådana saker man tänkte när man var tonåring kommer haglande tillbaka. Nu hade jag inte oturen att behöva vara en sådan som stod framför en annan med ett hagelgevär, och inte har jag behövt uppleva anledningen heller, men jag har haft mina egna fighter.

Karaktärerna är, som jag skrivit, levande och egna, och alla känns trovärdiga. Jag fastnar främst för Ana och för Benji, men imponeras av Maya och Amat och jag vill ha ett äktenskap som Mira och Peter.

Direkt när jag hade läst klart den tänkte jag att det borde bli jobbigt med en bok två i samma serie men såhär i efterhand vet jag att jag inte kommer att kunna låta bli Backmans böcker. Jag älskar sättet han skriver på alldeles för mycket, även om jag inte älskar allt. Och jag tror att en fortsättning av Björnstad kommer att bli bättre än första delen, men eftersom jag inte vill spoila vill jag inte berätta varför. Och, jag vill veta vad som händer – så fungerar jag med serier och böcker. Jag vill fortsätta känna karaktärerna, veta hur de fungerar och jag gillar inte att inte veta vad som händer, så om jag kan det kommer jag antagligen att läsa.

Tack Backman, för att du alltid har med pantertanter i dina texter, att du ser de som inte alla andra ser och för att du är så pricksäker. Och tack för att du faktiskt skriver om sådant som är jobbigt, om machokulturer (måste bara tala om att jag felskrev machokukturer först och det passade ju ganska bra), våldtäktskulturer och småstäder.

Tack Piratförlaget för recensionsexemplaret.

Betyg: 3/5

Titel: Björnstad
Författare: Fredrik Backman
Serie: Björnstad #1
Förlag: 
Piratförlaget
ISBN13: 9789164204967
Antal sidor: 473
Språk: Svenska 
Utgiven:
 2016

_______________________________

Andra recensioner hittar du här.

2 reaktioner till “Björnstad – Fredrik Backman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.