Dyngkåt och hur helig som helst – Mia Skäringer

Första meningen: Jag sitter i bilen.

Baksidestext: 
>> Jag är bara så trött på superdupermorsor, självuppoffring, martyrskap, husfridsknull och falska glättiga fasader. Jag längtar efter verklighet, sårbarhet, och magar med hudbristningar. Efter människor som vågar vara sig själva utan djupa klyftor mellan hur de känner sig och vad de verkligen visar upp. Efter nya Marior som av egen vilja och egen funnen kåthet vågar be sin Josef om helt egoistiskt sex när lille Jesusbarnet somnat. Mammor är väl också människor, eller? Sårbara. Svaga. Vilda och ömma. Känslor som kommer och går. Tänk om vi skulle våga vara oss själva en stund innan vi dör. Tänk om vi skulle fatta hur jävla vackra vi är.

Här är en bok med krönikor som jag skrivit i tidningen mama och delar ur min blogg som funnits i två omgångar.

Kom nära.<<

Kommentar: Jag läste baksidestexten på den här boken när jag stod och flanerade i bokhyllorna i butiken Hjärta till hjärta i Linköping, tyckte den lät bra och la ner den i korgen. 10 kronor senare satt vi hemma, boken och jag, och skulle börja vår relation.

Nja, den relationen blev inte långvarig och kommer inte att vara ihåg kommen som vare sig varm, eller något som händer igen. Såhär i efterhand känns faktiskt Skäringers bok lite som ett one night stand som man ångrar för att hen var ganska elak och sa saker i stil med ”Alla får se ut som de vill, men det är ju finare om man är smal. Måste du verkligen äta det där?”

Många gånger är Skäringer rolig, och flera gånger känner jag mig också stärkt i mig själv som person, för hon trycker verkligen på att man ska vara den man vill, se ut som man vill, äta det man vill och göra som man vill. Och sen strax efteråt gör hon sig enormt lustig över något som jag är, och tycker att det inte alls är något vidare, och då känner jag mig helt plötsligt inte alls stärkt längre, utan snarare kapad vid fotknölarna.

Ja, det är komik. Och ja, man måste få skämta om det mesta. Men alla andra måste inte gilla det, så är det bara. Den här boken kommer att få åka tillbaka till någon Second hand-butik, och vårt mycket korta förhållande kommer nog att falla i glömska ganska snabbt.

Betyg: 1,5/5

Titel: Dyngkåt och hur helig som helst
Författare: Mia Skäringer
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7001-756-8
Antal sidor: 169
Språk: Svenska 
Utgiven:
 2009

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s