Vara Frank – Peo Bengtsson

Baksidestext: 
”Kärlek handlar om att bestämma sig”, sa busschauffören när han öppnade dörrarna och släppte ut mig på gatan.
”Men om man bestämmer sig för fel, då?”

Frank befinner sig mitt i livet. Han jobbar som kock på Berns i Stockholm, är gift med Vibeke och tillsammans har de dottern Hanna. Frank och Vibeke har ett fint förhållande, det finns inte mycket att klaga på. Så ser kärleken ut: de har bestämt sig för varandra.

När Vibeke erbjuds ett toppjobb i Köpenhamn och vill att familjen flyttar dit reagerar Frank på ett sätt han först inte förstår. Det är svårare än man kan tro att vara frank, framför allt mot sig själv. Sanningen är den att roliga, struliga kollegan Mårten väcker helt nya känslor inom Frank, och han vill inte ens tänka på att tvingas lämna honom. Det kanske är Mårten han borde vara med, och inte med Vibeke. Men ska han våga satsa hela sitt liv på det?

Första meningen: Vibeke och jag sitter i bilen på parkeringsplatsen utanför snabbmatsrestaurangen med motorn avslagen och allting har redan hänt.

Kommentar: Jag tycker om när allt fokus inte ligger på dialogerna utan att man får följa en persons inre tankegångar och känslor istället. Jag tycker om gestaltning. Som egen skribent är jag en sådan som skriver väldigt mycket runt allting. Och läser mycket sådant själv.

Boken om Frank är full av sånt här, och för mig känns det som om det faktiskt också passerar den gräns för vad som är nödvändigt. Det är väldigt flummigt och luddigt allt känns det som. Ibland tror jag faktiskt att Frank är full/hög rakt igenom allt.

Den perfekta karriärorienterade frun, den struliga och otillgängliga kollegan, den inre ångesten – det är svårt att ta till sig för mig, särskilt tillsammans med, det jag skulle säga, Bengtssons säregna skrivsätt. Han skriver på ett poetiskt sätt, och det kan också vara det som gör att jag känner att Frank är full/hög.

Boken har fått sjunka in ett par dagar. Jag har självmant valt att göra så för att se vad jag tar med mig från den om den får marineras istället för att direkt stekas (vilket konstigt exempel jag kom med här nu då). Och vad tar jag då med mig? Att jag hade höga förväntningar på boken och att de inte riktigt införlivades. Jag fick lite vibbar från Den unge Werthers lidanden och jag är inte helt säker på att den här sårbare manlige karaktären fungerar för mig (det har nog inte så mycket med att han är manlig att göra, utan att den här sårbara, känslosamma huvudkaraktären bara framstår som velig och våpig hos mig)

Däremot tycker jag om relationerna som kommer fram mellan karaktärerna och jag tycker om att de är så pass olika och att alla har sina enskilda problem. Jag tycker om att det tas upp problem som finns och att inte allt ska vara en dans på rosor eller sockersött hela tiden. Dock känns det väl som att det kanske är lite väl mycket taggbuskar som finns i Franks omgivning.

Betyg: 2,5/5

Titel: Vara Frank
Författare: Peo Bengtsson

Förlag: Massolit Förlag
ISBN: 800 51 57 5233 96
Antal sidor: 313
Språk: Svenska
Utgiven:
 2016

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s